Značajan korak
6

Policijski službenici BPK dobili prvi kolektivni ugovor od uspostave ministarstva

Piše: E. A.
Nijaz Musić, ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde i Amir Dedović, predsjednik Sindikata policijskih službenika u ovom kantonu potpisali su Kolektivni ugovor za uposlenike MUP-a, prvi od osnivanja ovog ministarstva.

Tome je prethodilo skoro godinu dana pregovora sa sindikatom, a ovo je tek prvi korak na utvrđivanju novih platnih razreda i koeficijenata.

"Kolektivni ugovor je kompromis između finansijskih mogućnosti kantona i zahtjeva sindikata. Možemo biti zadovoljni jer je ovo prvi kolektivni ugovor od uspostavljanja ministarstva prije 22 godine", izjavio je Nijaz Musić, ministra MUP-a BPK Goražde.

On pojašnjava da kolektivni ugovor znači i određene prednosti za policijske službenike.

"Riječ je o blagom povećanju kad je u pitanju minuli rad sa 0,5 posto na 0,6 posto, povećanje od 5 posto za noćni rad, zatim 5 posto za prekovremeni rad, povećanje od 10 posto za posebne uvjete rada, veći broj benefita kad je u pitanju trajanje godišnjih odmora, i drugo. Ovo je osnova za donošenje Uredbe o koeficijentima", ističe Musić.

U Sindikatu ubrzo očekuju i efekte potpisanog kolektivnog ugovora.

"Potpisivanjem kolektivnog ugovora će doći do određenih poboljšanja materijalno-finansijske situacije uposlenih, a u narednoj fazi je utvrđivanje Prijedloga uredbe o utvrđivanju platnih razreda i koeficijenata za uposlenike Ministarstva za unutrašnje poslove", tvrdi Amir Dedović, predsjednik sindikata.

Potpisivanju Kolektivnog ugovora prisutvovali su članovi upravnog odbora Sindikata policije i Ureda komesara policije BPK Goražde.