Kroz prste
24

Policija zaustavlja vozove, ali migranti nalaze druge načine za dolazak do hrvatske granice

Piše: M. D.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Iako su pripadnici Jedinice za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Unsko-sanskog kantona (USK) sinoć u mjestu Bosanska Otoka prilikom stajanja voza na ovoj stanici zaustavili grupu od 140 migranata i spriječili ih u daljnjoj vožnji prema Bihaću, jedan broj njih je i pored policijske blokade i kontrola uspio ući na područje USK, saznaje Klix.ba.

Tačan broj migranata koji su navodno zaobišli policijske snage nije poznat, ali se pretpostavlja da se radi o manjem broju.

"Neki su pokušali odmah proći pored policije, što im je onemogućeno, a nešto kasnije otkrivena je i vraćena grupa koja je pokušala pješice proći na drugoj lokaciji. Jedan broj je vjerovatno uspio proći", kaže Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP USK.

Nezvanično saznajemo da je u toj grupi koja se pod okriljem noći pokušala prošvercovati na područje USK bilo oko 50 migranata, ali intervencijom specijalaca su vraćeni. Prema posljednjim informacijama policajci u Bosanskoj Otoci i u ovim trenucima drže pod nadzorom grupu migranata iz voza.

Šiljdedić objašnjava kako migranti odmah traže druge načine i metode da uđu na područje USK, nekad uz podršku građana koji ostvaruju imovinsku korist pa ih prebacuju različitim prijevoznim sredstvima sporednim putevima, a često migranti sami krenu pješice preko šuma i livada i tako sporadično uspiju ući u USK.

Glasnogovornik MUP-a USK ističe kako posljednju godinu, a intenzivnije posljednjih pola godine policija svakodnevno vraća migrante "na početne pozicije", s obzirom na to da je stav Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području USK da su smještajni kapaciteti u privremenim migrantskim centrima popunjeni.

"Mi svakodnevno imamo 50-100 migranata na granicama USK, bilo da je to riječ o vozu ili magistralnom putu u Ključu gdje se migranti nastoje prebaciti autobusima, taksijima i privatnim vozilima. Policija danonoćno nastoji da onemogućava njihov ulazak na područje USK", navodi Šiljdedić.

Naglašava kako migranti koji su krenuli put Krajine ne namjeravaju nazad za Sarajevo, nego se zadržavaju na području RS-a i traže pogodne prilike da uđu u USK i budu što bliže granici s Hrvatskom. Novi neprijavljeni migranti obično nađu smještaj u privatnom smještaju Bišćana koji na taj način ostvaruju imovinsku korist.