Postoje pomaci, ali...
55

Podrška Bošnjacima u Čapljini: Načelnikova zabrana Bajramskog koncerta je loša poruka

R. D.
Pozicija Bošnjaka u Čapljini i na Dubravskoj visoravni se poboljšava, ali i dalje su prisutne diskriminacije te političke odluke HDZ-ovog načelnika Smiljana Vidića koje dobre stvari bace u drugi plan.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović, zamjenik predsjedavajućeg Skupštine HNK Šerif Špago i zastupnica Merjema Hasić posjetili su danas Čapljinu gdje su obišli osnovne škole na Domanovićima i Opličićima te prostorije Medžlisa IZ Čapljina.

Istaknuto je kako su pored brojnih opstrukcija kojima su Bošnjaci na ovom području bili izloženi i svakodnevnice u kojima im prilike unutar lokalne zajednice nisu bile naklonjene, ličnim angažmanom te podrškom koja im je pružena sa viših nivoa vlasti, napravili su brojne pozitivne pomake u svom okruženju.

Tokom razgovora s domaćinima konstatovano je da iako postoje dobri primjeri saradnje s gradonačelnikom Smiljanom Vidićem, ipak i danas dolazi do čestih opstrukcije. Zabrana održavanja Bajramskog koncerta upravo od gradonačelnika Vidiča, posljednji je primjer takvog odnosa.

Zabrana koncerta je percepcija kakav odnos ima načelnik Vidić prema organizovanom djelovanju Bošnjaka na ovom području, mišljenja je Adem ef. Šuta v.d. glavnog imama IZ Čapljina.

"Ovo je loša poruka Bošnjacima, međutim to nas neće pokolebati u našem daljem radu i borbi za jednakopravnost u Općini Čapljina", poručio je Šuta.

U obrazovanja dugo vremena na području Čapljine postojala su različita mjerila lokalne vlasti. Iako i sada postoje administrativne nejednakosti i drugi problemi, učinjeni su bitni infrastrukturni pomaci. Projekti od općeg interesa za cjelokupnu društvenu zajednicu, ipak su našli put za svoju realizaciju.

Pored rekonstrukcije škole na Domanovićima i obnove dijela škola u Opličićima i Počitelju, na području Dubravske visoravni aktuelani su i drugi projekti. Prije svega aktivni su radovi na izgradnji Koridora 5C, kao i izgradnja i rekonstrukcija objekata Islamske zajednice. Predstavnici SDA u izvršnoj i zakonodovnoj vlasti najavili su i nova ulaganja na ovo područje.

Rečeno je da iako ne postoje realna i opravdana osnova, općinske vlasti u Čapljini kao i svih prethodnih godina onemogućavaju profesionalizaciju pozicije predsjednika Općinskog vijeća koja pripada Bošnjacima. Odnos zaposlenih prema nacionalnoj strukturi Općine je diskriminirajući, dok se infrastrukturni projekti u dijelovima gdje su Bošnjaci većina opstruiraju ili ne provode.