|

Pet federalnih zastupnika napušta SDP i prelazi u Bh. socijaldemokrate

Pet federalnih zastupnika napušta SDP i prelazi u Bh. socijaldemokrate
129
A. K.
26.8.2019. u 17:34
94
komentara
129

dijeljenja
Pet federalnih zastupnika napušta SDP i prelazi u Bh. socijaldemokrate Foto: Arhiv/Klix.ba
Zastupnici Socijaldemokratske partije (SDP) Meliha Bijedić, Zlatko Ercegović, Nedžad Šečić, Hasan Muratović i Mile Atlagić danas su potpisali obavijest na osnovu koje zvanično napuštaju Klub zastupnika ove partije u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, potvrđeno je za Klix.ba.
Kako saznaje Klix.ba, spomenuta petorka formirat će klub nezavisnih zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, a također će se priključiti i partiji Bh. socijaldemokrati koja će biti formirana 7. septembra ove godine u Tuzli.

Inače, Bh. socijaldemokrati nastali su nakon žestokih unutarstranačkih neslaganja u okviru SDP-a. Na mjestu predsjednika nove stranke naći će se Enver Bijedić, smijenjeni predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a u Tuzli.

Što se tiče situacije u Parlamentu FBiH, ona je odlaskom navedenih pet zastupnika iz Kluba SDP-a dodatno fragmentirana, jer se formira još jedan klub zastupnika. Samim time je Klub SDP-a oslabljen, te sada umjesto prvobitnih 16, ima 11 članova.

Treba napomenuti i da su se prošle sedmice u Tuzli predstavnici inicijativnog odbora za osnivanje Bh. socijaldemokrata sastali sa članovima Pokreta socijalne pravde i demokratije Mirom Lazovićem, Zlatkom Lagumdžijom, Ivom Komšićem i Emirom Zlatarom.

Tom prilikom je otvorena mogućnost za kreiranje zajedničke platforme koja bi dovela do formiranje jednog političkog subjekta.

Pored Pokreta socijalne pravde i demokratije, novi politički subjekt bi mogli činiti Bh. socijaldemokrati, Demokratska fornta i GS.
Prijavi grešku


Komentari (94)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...