Jasna poruka
870

Parlamentarci Vijeću ministara: Smanjite javnu potrošnju i ne zavlačite ruke u džepove građana

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Državni parlamentarci raspravljali su o negativnom izvještaju Komisije za finansije i budžet Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza na gorivo u BiH.

Zastupnik Jasmin Emrić (A-SDA) rekao je da je glasao protiv principa seta zakona o povećanju akciza na sjednici Komisije za finansije i budžet. Kako kaže, Vijeće ministara BiH nije dovoljno objasnilo na koji način se planiraju finansirati infrastrukturni projekti u našoj zemlji.

On je dodao da su neutemeljene izjave da se setom zakona osiguravaju sredstva za izgradnju autocesta u BiH jer to nigdje ne piše. Ističe da Vijeće ministara BiH nigdje nije direktno odgovorila, zbog čega se uopće povećavaju akcize.

Emrić je kazao da Vijeće ministara BiH ne razmišlja šta povećanje akciza na naftu i naftne derivate znači za građane BiH, jer će to posebno utjecati na povećanje cijena životnih namirnica. Dodaje da izvršnu vlast uopće ne zanima od koga će uzeti prihode pa makar to bili i siromašni građani BiH. Vlastima je poručio da rade na smanjenju javne potrošnje, na šta su se i obavezali umjesto što su se okomili na novčanike građana BiH.

Zastupnik Senad Šepić (Nezavisni blok) rekao je da će podržati negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet o setu zakona o akcizama. Kako kaže, vlast pokušava sakriti svoje očajne rezultate kada je riječ o provođenju reformi. Posebno je kritikovao porodice bliske liderima političkih stranaka kojima je dobro u ovakvom sistemu i kojim u konačnici treba novi kredit s MMF-om.

Upozorio je da bi povećanje akciza dovelo do lančane reakcije, jer bi zbog povećanja cijena nafte i naftnih derivata došlo do povećanja cijena i ostalih namirnica. Šepić je rekao da niko od zastupnika nije obećavao građanima da će povećavati, namete već da su im obećavali da će povećavati plaće.

Zastupnik SBB-a Damir Arnaut rekao je da je set zakona o povećanju akciza najvažniji set zakona o kojem je raspravljano. On je pozvao predstavnike Vijeća ministara BiH da se aktivno uključe u raspravu kritikujuću izvršnu vlast da se nije dovoljno potrudila da građanima BiH objasni prednosti.

On je kazao da mora radit posao predsjedavajućeg Zastupničkog doma Šefika Džaferovića i Kluba SDA s obzirom na to da se većina njih nikada nije javila da uzme riječ o setu zakona kojim je predviđeno povećanje akciza.

Riječ je uzeo i zastupnik SDP-a Saša Magazinović koji je rekao da je tvrdnje Vijeća ministara BiH da će sredstva od povećanja akciza na gorivo biti korištena za izgradnju autoputeva demantovala Vlada Federacije BiH koja je već donijela odluku da dio tih sredstava primarno ide na otplatu kredita.

Zastupnik Damir Bećirović (DF) koji je na sjednici Komisije glasao protiv seta zakona o akcizama pozvao je zastupnike da podrže negativno mišljenje Komisije. On je istakao da i pored svih plaćenih tekstova u medijima, vlasti nisu uspjele izlobirati usvajanja seta zakona koji ugrožava sve građane BiH, a neće doprinijeti nikakvom infrastrukturnom zamahu.

Predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću direktno se obratio zastupnik Salko Sokolović koji je Zvizdića pitao zbog čega u BiH ne možemo imati plavi dizel koji je prisutan u regiji, ali i u zemljama Evropske unije. Sokolović je rekao da mnoge porodice preživljavaju od poljoprivrede i da se problem poljoprivrede u skladu s tim treba tretirati ozbiljno na svim nivoima vlasti.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić kazao je da je Damir Arnaut iz SBB-a čovjek koji se najviše bori za povećanje akciza na naftu. Bosić je kazao da je direktor Autocesta FBiH čovjek iz SBB-a i da se zbog toga toliko bori za, kako kaže, zavlačenje ruku u džepove građana. Kako kaže, oni neće glasati za akcize čak ni ako se vrati plavi dizel, jer mu je jasno zbog čega se radi na povećanju akciza.