Komisija za sigurnost
46

Ovo su pitanja na koja Federalna uprava civilne zaštite mora odgovoriti do sutra

S. H.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta FBiH je na sjednici održanoj 13. maja razmatrala Informaciju o radu Federalne uprave civilne zaštite(FUCZ) u periodu stanja nesreće u FBiH od 16.03.2020. godine i Izvještaj o postupku nabavki od 16. 03.2020. godine. S tim u vezi v.d. direktora FUCZ-a do sutra mora odgovoriti na ključna pitanja.

Na spomenutoj sjednici vršilac dužnosti direktora FUCZ-a Mustafa Kadribegović nije dao odgovre na ključna pitanja pod izgovorom da je tek dan ranije imenovan na tu funkciju poslije suspenzije Fahrudina Solaka. Stoga je Kadribegović dobio rok da do kraja radnog dana 18. maja odgovori na ključna pitanja u vezi rada FUCZ-a i javnih nabavki u periodu od proglašenja stanja prirodne nesreće u FBiH.

Članovi Komisije za sigurnost tražili su odgovore na slijedeća pitanja:

Ko je pisao specifikaciju za respiratore? Da li je FUCZ znao da firma nije na spisku ovlaštenih za uvoz medicinske opreme u trenutku sklapanja obligacionog odnosa? Da li ste kontaktirali sve firme koje su ovlaštene? Da li ima aneks ugovora?

Zašto je došlo do promjene u samom stožeru FUCZ-a? Ko je potpisao Odluku o nabavci sredstava u ime ministrice Milićević, a nije potpis ministrice, kao i gospodina Solaka? Kako je došlo do toga da je FUCZ postala služba za javne nabavke umjesto Vlade FBiH i svih resornih ministarstava? Zašto postoji veliki broj posrednika i da li je Vlada FBiH mogla direktno naručiti svu ovu opremu?

Koji su respiratori i broj respiratora traženi od kriznog štaba zdravstva. Koji su tipovi respiratora naručeni, a koji su stigli u FBiH. Šta sad kad je novac potrošen, a može se desiti nova prirodna nepogoda?

Članovi komisije traže odgovore i na slijedeća pitanja u vezi nabavke respiratora:

Postoji li pismena odluka, akt Vlade FBiH kojim se daje ovlaštenje FUCZ-u za nabavku respiratora, ko je potpisao? Postoji li odluka Vlade FBiH kojim ona avansno uplaćuje 10,5 miliona KM ovoj firmi? Ko je pravio specifikaciju i zašto je ista više puta mijenjana? Otkud tolika cijena? Ako nije ispoštovana isporuka do 15.04.2020. godine zašto nije raskinut ugovor? Da li je odobren produžetak roka isporuke od FUCZ-a za koji period i pod kojim uslovima i zbog čega je to urađeno ako se pozvalo na hitnost?

Šta je FUCZ zaprimio od ponuda, na koji način je to analizirano i kako su potrošeni novci građana FBiH? Da li je odlukom Vlade FBiH bila limitirana marža za zaštitne maske i rukavice?

Federalna uprava civilne zaštite je od 16. marta do kraja aprila potrošila ukupno 23 miliona KM na javne nabavke, a osim respiratora postoji još nekoliko sumnjivih nabavki ostaleopreme, poput maski, zaštitnih odijela i slično. Naročito je sumnjivo sklapanje poslova sa firmama koje se do sad anisu bavile sličnom djelatnošću, ili nisu imale prihoda prethodnih godina, kao što jeslučaj s firmom Patrio iz Visokog, s kojom je FUCZ sklopio više od dva miliona KM vrijedne poslove, iako ta firma nema prihoda za 2019. niti se zna broj zaposlenih i prethodna iskustva.

Komisija čeka odgovore od FUCZ-a i na slijedeća pitanja:

Na osnovu čega ste stavljali cijene na ove količine, da li temeljem ponuda koje ste prethodno dobili ili ste proizvoljno računali, pa se to kao slučajno dogodilo

da se podudari sa onim kada ste nabavljali? Ko je u FUCZ-u procjenjivao vrijednost roba koje su nabavljane i na osnovu kojih informacija?

Kako ste dolazili do odluka o nabavci koje ste predložili Štabu koji ih je usvajao? Zašto FUCZ nije tražio ponude od firmi koje su kompentente i ovlaštene da se bave prometovanjem medicinskih sredstava? Zašto FUCZ protivno zabrani povećanja cijena medicinskih sredstava nije reagovao na objavljene spiskove privrednih subjekata koji su uvećavali iste i time direktno ostvarivali profit?

Ukoliko vršilac dužnosti direkotra FUCZ-a Mustafa Kadribegović odgovori na ova pitanja mnogi detalji iz cijelog procesa FUCZ-ovih nabavki će biti jasniji, ali i sam postupak nabavke respirtora.