Stigao u Banju Luku
100

Osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin oslobođen uz određene uslove

SRNA/Klix.ba
Predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične tribunale Graciela Gatti Santana odobrila je, uz određene uslove, oslobađanje Radoslava Brđanina iz pritvorske jedinice u Hagu, saopšteno je danas iz Mehanizma.

U saopštenju se ističe da je prilikom donošenja odluke u obzir uzeto ozbiljno pogoršanje zdravstvenog stanja Brđanina i zahtjev za njegovo hitno oslobađanje na humanitarnoj osnovi.

"U konsultacijama sa sudijama Carmelom Agiusom i Alfonsom Orijem postignuta je saglasnost da se Brđanin oslobodi uz određene uslove", napominje se u saopštenju.

Navodi se da po dolasku u BiH treba osigurati da medicinska služba organizuje sedmične telefonske konsultacije sa Brđaninom ili njegovom porodicom te da podatke preda pravosudnim organima.

U saopštenju se dodaje da se od vlasti BiH, između ostalog, traži da hitno u registrar Mehanizma predaju garancije da preuzimaju odgovornost za određivanje zvaničnika pod čijom nadležnosti će biti Brđanin i da dostavi podatke o toj osobi.

Bivši politički vođa Autonomne regije Krajina (ARK) i osuđeni ratni zločinac Radoslav Brđanin stigao je večeras u Banju Luku nakon 23 godine provedene u zatvoru od ukupno 30 na koji ga je osudio Haški tribunal.

Brđanin je doputovao na banjalučki aerodrom Mahovljani uz potrebnu medicinsku pomoć.

U nekoliko navrata predsjednik suda Carmel Agius odbio je zahtjeve Brđanina za puštanje na prijevremenu slobodu.

Nakon presude Haškog tribunala Brđanin je kaznu služio u Danskoj, odakle je prebačen u pritvor Haškog mehanizma za međunarodne krivične sudove 14. septembra prošle godine.

Razlog za njegovo prebacivanje je bio taj što je Danska obavijestila sud u Hagu da je prema svim njihovim zakonima Brđanin ispunio uslove da ga puste na slobodu i da više nemaju pravo da ga drže u zatvoru. Tada su poručili da on više u Danskoj ne može da izdržava kaznu jer bi time prekršili njegova ljudska prava.

On je u Sheveningenu trebalo da ostane sve dok uprava Mehanizma za krivične sudove u Hagu ne napravi sporazum sa nekom drugom zemljom u koju će biti prebačen na izdržavanje ostatka kazne ili da ga puste na slobodu.

Brđanina, bivšeg političkog vođu Autonomne regije Krajina, koja je bila pod srpskom kontrolom, MKSJ je 2007. pravosnažno proglasio krivim za zločine koji uključuju progone, mučenje, deportacije i prisilno premještanje počinjene nad nesrpskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini, a naročito u ARK-u tokom 1992. godine. On je 1999. uhapšen u Bosne i Hercegovine.