Potpisan ugovor
3

Osigurano još 900.000 KM za nastavak izgradnje objekta osnovne škole na Šipu

Klix.ba
U prostorijama Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i ministar Elvir Kazazović potpisali su Anex II sporazuma o zajedničkom finansiranju izgradnje prve faze objekta osnovne škole na Šipu u 2018. godini kao i drugi ugovor o izvođenju radova, a na osnovu okvirnog sporazuma potpisanog 1. augusta 2017. godine sa direktorom firme Unigradnja d.d. Sarajevo Mustafom Durakovićem.

Ovaj višemilionski projekt zajedničkim sredstvima finansiraju Općina Centar i Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Kako je riječ o velikoj investiciji projekt se realizira u fazama.

Nakon provedene tenderske procedure za izvođača radova izabrana je firma Unigradnja d.d. s kojom je Općina sklopila Okvirni sporazum o izvođenju radova na izgradnji prve faze škole na Šipu. Ukupna vrijednost Sporazuma koji je sklopljen na period od četiri godine je 5.916.146,30 konvertibilnih maraka. Na osnovu pomenutog sporazuma potpisan je i prvi ugovor u vrijednosti 1.899.927 KM. Osim toga, Općina je ranije izdvojila 640.126,46 KM za naknadu za troškove uređenja zemljišta i 187.800 KM za naknadu za pogodnost zemljišta-rentu.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je u budžetu za 2016. godinu obezbijedilo 700 hiljada KM, a u 2017. godini 450 hiljada KM.

Današnjim potpisivanjem Anexa II sporazuma o zajedničkom finansiranju izgradnje prve faze objekta osnovne škole na Šipu u 2018. godini Općina se obavezala da izdvoji 400.000 KM, a Ministarstvo 500.000 KM. Ukupna vrijednost drugog ugovora o izvođenju radova iznosi 900.000 maraka.

Načelnik Ajnadžić je naglasio da ga raduje što se radovi odvijaju brže od ugovorenih rokova.

"Riječ je izuzetno važnom projektu za Općinu Centar. Sa izvođačem radova potpisan je Okvirni sporazum na period od četiri godine, a naša očekivanja su da bi radovi mogli biti završeni do kraja 2019. godine, odnosno mnogo prije okončanja zadatih rokova. Koristim priliku da upoznam ministra Kazazovića o dinamici pripremnih aktivnosti za početak gradnje objekta obdaništa 'Razigrani dani' u Ulici Patriotske lige 46. Glavni projekat je završen, a revizija projekta je pri kraju. U narednih nekoliko dana očekujemo da revizija projekta bude dostavljena Općini nakon čega raspisujemo tender za izbor izvođača radova", istakao je Ajnadžić.