Pobjeda žena Krušćice
426

Općinsko vijeće u Vitezu podržalo brisanje mini hidroelektrana iz prostornog plana

E. M.
Hrabre žene Krušćice u društvu Dubioza kolektiva (Foto: Arhiv)
Hrabre žene Krušćice u društvu Dubioza kolektiva (Foto: Arhiv)
Nakon brojnih inicijativa te borbi Hrabrih žena Krušćice Općinsko vijeće Vitez je jednoglasno odlučilo da se volja građana mora ispoštovati, odnosno, da će se iz Prostornog plana obrisati mini hidroelektrane.

Predstavnica Hrabrih žena Krušćice Mika Tibold u razgovoru za Klix.ba je kazala da je ova informacija ženama saopćena kod mosta na Krušćici gdje godinama vode borbu za zaštitu rijeke Krušćice.

"Istog dana kada je bila sjednica okupili smo se kod mosta kako bismo saopćili tu vijest, ali mi ne znamo koliko će se ovo ispoštovati. Općina Vitez je rekla svoje, sada treba biti dosljedan. U svemu uvijek mora pobijediti istina. Mi nemamo svijesti o korupciji i velikoj želji za novcem. Ja ne znam šta će im toliki novac, njega ne mogu popiti i udisati. Nama treba čista voda i zrak", kazala je Tibold.

Aktivista i osnivač Facebook grupe Rijeke Bosne i Hercegovine "Budi promjena" koja broji blizu 35.000 pratilaca Safet Kubat je kazao da su općinska vijeća Kiseljaka i Fojnice također donijele odluku o poništavanju planiranih MHE na svojim rijekama, a i da je stav vijećnika u Jajcu jasan po ovom pitanju.

"Nadamo se da će i druge općine s područja SBK, kantona koji je najviše ugrožen planiranim, ali i izgrađenim MHE postupiti isto i stati na stranu građana i obespravljenih. Mislili smo da će ova priča biti završena na zadnjoj sjednici Federalnog parlamenta i da će konačno biti stavljena tačka na 'i'. Međutim, to se nije desilo jer je prijedlog zakona po hitnom postupku vraćen u redovnu proceduru, što nije dobro, jer znamo koliko može stajati i trajati ta procedura, a dok traje, MHE se mogu graditi i grade se", kazao je Kubat.

Dodao je da je svijetli primjer Zeničko-dobojski kanton gdje je Vlada ZDK odlučila da poštuje ranije doneseni zaključak o zabrani gradnje mini hidroelektrana na mini rijekama u šumama te da je uvjeren da će i Vlada SBK donijeti konačnu odluku na području svog kantona.