Izgrađena 2016. godine
527

Općina Trnovo će sutra srušiti kolibu "ExtremeSporta" na Bjelašnici

S. Š.
Koluba kluba "ExtremeSport" Sarajevo nalazi se u Babinom Dolu (Foto: Facebook/Mirvad Zenuni)
Koluba kluba "ExtremeSport" Sarajevo nalazi se u Babinom Dolu (Foto: Facebook/Mirvad Zenuni)
Nakon vijesti da je Općina Trnovo najavila rušenje kolibe koja je u vlasništvu kluba "ExtremeSport", a koja se nalazi na Bjelašnici, kontaktirali smo nadležni općinski ured i došli do zaključka da cijela ova priča traje već duže od godinu dana, no da će sutra biti završeno.
Naime, riječ je o kolibi koja se nalazi na planini Bjelašnica, a koja je dom za sve članove kluba "ExtremeSport", ljubitelja ekstremnih sportova, ali i svih posjetitelja koji se nađu u blizini.

Jedan od članova i inspektora kluba Mirvad Zenuni ranije je objavio da je Općina Trnovo najavila rušenje tog objekta za sutra, 29. novembar, a da im nisu dali vrijeme da je sami uklone ili bar da sačekaju povoljnije vremenske uslove.

Kontaktirajući ured Općine Trnovo, dobili smo odgovor da je riječ o objektu čija dozvola za gradnju nije izdata te da cjelokupna priča oko uklanjanja kolibe traje duže od godinu dana. Tačnije, počevši od 14. jula 2021. godine.

"Dana 27.jula 2021. godine po pozivu od 14. jula 2021. godine uredno se odazvao Mirvad Zenuni, predsjednik kluba, a u vezi sa korištenjem javne površine na kojoj gore spomenuti klub ima postavljen montažno-demontažni objekat. Zenuni nije donio na uvid dokumentaciju, odnosno odobrenja za korištenje javne površine", saopćeno nam je iz ureda Općine Trnovo.

Iz općinskog ureda su nam dalje kazali kako je klubu dat dodatni rok, pomjeren za 17. august 2021. godine, kada će se na toj lokaciji provesti inspekcijski nadzor.

"Tog dana, inspektor izlazi na lice mjesta, na lokalitet Babin Do, Bjelašnica, međutim niko od ovlaštenih iz "Extreme Sport" kluba Sarajevo se nije pojavio na dogovoreni termin, te je inspektor sačinio zapisnik na terenu kao i fotodokumentaciju, a nakon toga na dan 19.08.2021. godine donio Rješenje o uklanjanju objekta, na šta je "ExtremeSport" Sarajevo uputio žalbu drugostepenom organu", navode iz Općine Trnovo.

Drugostepeni organ, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša je potvrdilo rješenje inspekcijske službe Općine Trnovo, a žalbu kluba označilo kao "neosnovanu".

Općina Trnovo, tačnije Općinski inspektor donio je i Zaključak o dozvoli izvršenja rješenja, na koji nije bilo žalbe.

"Rješenje je postalo pravosnažno i izvršno, te je za sutra zakazano prinudno uklanjanje montažno-demontažnog objekta, s tim da je ostavljena mogućnost da investitor do tog datuma sam započne uklanjanje objekta kako bi izbjegao štetu po imovinu Kluba", zaključili su iz Općine Trnovo.

Za kraj, napomenuli su da je riječ o inspekcijskom postupku uklanjanju objekta, izgrađenog u montažno-demontažnom načinu gradnje, lociranom na Babinom Dolu, na zemljištu javne površine, koji nema odobrenje izdato od nadležne Općinske službe od 2016. godine do današnjeg dana.