BiH
0

Općina Centar Sarajevo: Uskoro počinje izgradnja dječijeg igrališta na Grdonju

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Sarajevo dr. Nedžad Ajnadžić je zajedno sa dopredsjedavajućim Općinskog vijeća Mustafom Mulićem posjetio ured premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Povod posjete bio je razgovor o davanju dozvole za korištenje dijela zemljišta na području Mjesne zajednice Hrastovi-Mrkovići gdje se nalazi zapušteni objekt i lokalitet stare seizmološke stanice u Ulici Grdonj, a u svrhu izgradnje sportske plohe i dječijeg igrališta.

Naime, građani MZ Hrastovi-Mrkovići su u više navrata isticali problem nedostatka sportskih sadržaja, te su uputili inicijativu da se zapušteni objekt i lokalitet seizmološke stanice u Ulici Grdonj uredi, očisti i izgradi dječije igralište.

Kako bi svojim građanima, a posebno mladima stvorila što ugodniji ambijent za život, Općina Centar godinama unazad izdvaja značajna finansijska sredstva za izgradnju, obnovu i opremanje sportskih ploha i dječijih igrališta. S tim u vezi prihvaćena je i inicijativa stanovnika MZ Hrastovi-Mrkovići, pa su u proteklom periodu provedene gotovo sve potrebne aktivnosti kako bi se stekli uslovi za početak realizacije projekta izgradnje dječijeg igrališta i sportske plohe na Grdonju.

Vlada Federacije BiH vlasnik je objekta seizmološke stanice i okolnog zemljišta ukupne površine oko šest dunuma, dok je Hidrometeorološki zavod nosilac prava raspolaganja. U vezi sa navedenim dr. Nedžad Ajnadžić je na 46. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Centar održanoj 31. marta 2016. godine, tada u svojstvu predsjedavajućeg Općinskog vijeća, podnio inicijativu da se uputi zahtjev premijeru Federacije BiH u svrhu pribavljanja dozvole za korištenje pomenutog dijela zemljišta.

Na sastanku u uredu premijera Novalića načelnik Ajnadžić istakao je da su se stekli svi uslovi za davanje dijela zemljišta na korištenje u svrhu izgradnje sportske plohe i dječijeg igrališta.

"Od Hidrometeorološkog zavoda Federacije BiH dobili smo izjašnjenje da izgradnja sportske plohe i dječijeg igrališta neće ugroziti rad službe te smo vam dostavili svu traženu dokumentaciju kako bi vi donijeli konačnu odluku. Naše namjere su da Općina Centar uloži finansijska sredstva u pomenuti projekt i park ostavi na korištenje građanima ne ulazeći u imovinsko-pravnu strukturu vlasništva Federalnog hidrometeorološkog zavoda", kazao je Ajnadžić te naglasio da je Općina Centar za realizaciju predmetne sportske plohe Nacrtom budžeta za ovu kalendarsku godinu predvidjela neophodna sredstva.