Prijeka pomoć
7

Općina Centar donirala 10.000 KM za žene operisane od karcinoma dojke

Klix.ba
Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić potpisao je sa predsjednicom Udruženja ''Zajedno smo jedno'' Nerminom Hasić protokol na osnovu kojeg Općina iz svog budžeta dodjeljuje 10 hiljada konvertibilnih maraka ovom udruženju za nabavku paketića prve pomoći koji se daruju ženama operisanim od karcinoma dojke.

Načelnik Ajnadžić je ovom prilikom kazao da mu je veoma drago što Općina Centar može podržati ono što je društveno korisno, posebno kada je u pitanju zdravlje.

"Kada mi je predstavljen rad Udruženja ''Zajedno smo jedno'' i projekti za dobrobit žena oboljelih od karcinoma dojke nije bilo nikakve dileme oko podrške njihovim humanim aktivnostima koju ćemo pružati i ubuduće", rekao je Ajnadžić. Predsjednica Udruženja Nermina Hasić je, uz riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Nedžadu Ajnadžiću, naglasila da su nakon 14 godina rada po prvi put dobili pomoć od lokalne zajednice.

"Mi već 10 godina obezbjeđujemo paketiće prve pomoći za svaku ženu u Bosni i Hercegovini operisanu od karcinoma dojke. Zahvaljujem se jer je ta vaša pomoć izuzetno važna za žene koje se susreću sa najgorim periodom svog života nakon operacije. Taj paketić koji im se dodjeljuje u Kliničkom centru (svake godine oko 300) puno im znači, jer u njemu su stvari koje ih vode kroz to što im je potrebno u daljem oporavku. Paketići sa elementarnim stvarima koje pomažu ovim ženama u oporavku poslije operacije ujedno im daju iskru nade i osjećaj pripadanja. Uz naše razne aktivnosti kroz koje bukvalno spašavamo živote, želimo ovim ženama i na ovaj način poslati poruku kojom ih ohrabrujemo da istraju u njihovoj borbi", istakla je Nermina Hasić i dodala da su napravili mrežu 22 udruženja u Bosni i Hercegovini koja djeluju u okviru WHEP Programa osnaživanja zdravlja žena (Women's Health Empowerment Program) i uglavnom ga provode žene koje su i same preživjele ovu bolest.

Program osnaživanja zdravlja žena uveliko je pomogao da se poveća svijest o problematici karcinoma dojke i potrebi ranog otkrivanja. Podizanje svijesti o ranom otkrivanju i prevenciji ove opasne bolesti sigurno je jedan od najznačajnijih koraka u borbi protiv njenog daljeg razvijanja, ali je svakako važno širiti poruku da je karcinom dojke izlječiva bolest ako se otkrije na vrijeme.