BiH
185

Okončano državno takmičenje iz oblasti simulacije suđenja

Klix.ba
U periodu od 09.11.do 12.11.2016. godine na Jahorini je okončano peto po redu državno takmičenje iz oblasti simulacije suđenja iz oblasti krivičnog prava.

Prilikom otvaranja takmičenja glavna tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić je istakla izuzetnu važnost postojanja ovog projekta a koji ima za cilj dodatno educiranje i praktično usavršavanje najboljih studenata Pravnih fakulteta sa područja BiH iz oblasti krivičnog prava.

Predsjednik Organizacije "Moot Courta" Mirsad Crnovršanin je istakao da na ovom projektu učestvuju najbolji studenti krivičnog i krivično procesnog prava a osnovni cilj takmičenja je pružanje prilike i stvaranje mogućnosti studentima sticanje praktičnih iskustava iz oblasti krivičnog prava primjenjujući pri tome osnovne postulate Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Nastojimo prepoznati studente koji svojim radom pokazuju snažne afinitete prema krivičnom pravu i na taj način takve studente dodatno specijalistički educiramo putem "Moot court" projekata.

Kao i proteklih godina, na takmičenju je učešće uzelo i 13. sudija Suda Bosne i Hercegovine kao i tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Državni tužilac Sjedinjenih Američkih Država dajući svi zajedno na taj način svoj neizmjeran doprinos u dodatnom usavršavanju studenata kroz realizaciju "Moot Court" takmičenja.

Pobjednik ovogodišnjeg takmičenja je Pravni fakultet iz Sarajeva, dok je za najboljeg retoričara proglašena studentica Pravnog fakulteta iz Tuzle Ajša Ibrahimović.

Finansijski pokrovitelj takmičenja je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.