Ključna pitanja
66

OHR: Perspektivna vojna imovina pripada BiH, a ostalom državnom imovinom ćemo se pozabaviti

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
OHR je objavio objašnjenje kojim odgovara na tvrdnju nekoga ko nije imenovan da će perspektivna vojna imovina biti dodijeljena vlastima Republike Srpske.

U onome što navode kao činjenicu iz OHR-a navode da je pitanje državne i vojne imovine i dalje uslovi definiran u Programu 5+2, i da OHR ostaje angažiran na postizanju prihvatljivog i održivog rješenja za ova pitanja.

Iz OHR-a kažu kako "perspektivna vojna imovina" mora direktno biti uknjižena kao vlasništvo države BiH i da je to hitan zadatak za novoizabrane vlasti u Bosni i Hercegovini.

"Što se tiče državne imovine, još uvijek se čeka na provođenje presude Ustavnog suda. Rješavanje ovog pitanja zahtjeva donošenje zakona na državnom nivou u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. OHR nastavlja pažljivo pratiti razvoj situacije i planira se u vezi s ovim pitanjem angažirati sa predstavnicima svih nivoa vlasti nakon njihovog formiranja", poručili su iz OHR-a.

Podsjetimo, pitanje imovine je sljedeća tema kojom će se OHR vjerovatno pozabaviti, a s tim u vezi se špekuliše da bi visoki predstavnik u narednom periodu mogao donijeti neke odluke u vezi neprespektivne vojne imovine i ostale državne imovine.