Upućena žalba
1

Odluka o izručenju Alema Čamdžića Tunisu "u rukama" Vrhovnog suda Hrvatske

Piše: M. N.
Vrhovni sud Republike Hrvatske zaprimio je žalbu na rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici u kojem je odobreno izručenje bh. državljanin Alema Čamdžića Tunisu gdje ga terete za ubistvo Hamasovog inžinjera Mohammeda Zouarija.

Kako nam je rekao Željko Pajalić, glasnogovornik Vrhovnog suda RH, spis je zaprimljen 22. maja. Sada se čeka da predmet dođe na red i da se donese odluka da li će Čamdžić biti izručen Tunisu ili ne. On je tokom obraćanja hrvatskom sudu u Velikoj Gorici negirao optužbe koje mu Tunis stavlja na teret i zamolio sud da ga ne isporuči kazavši kako će ga tamo ubiti.

Za drugoosumnjičenog Elvira Šarca, koji je uhapšen u BiH, Sud BiH je ranije donio odluku da neće biti izručen Tunisu jer BiH nema zaključen bilateralni međunarodni ugovor s tom državom, koji dozvoljava izručenje vlastitih državljana u cilju krivičnog gonjenja.

Još nije poznato da li su bh. pravosudne institucije zatražile Čamdžićevo izručenje BiH.

Podsjetimo, prema navodima Tunisa, Čamdžića i Šarca terete da su u decembru ubili Zouarija u njegovom automobilu u gradu Sfax. Hamasova brigada Al Qassam Martyrs optužila je Izrael za ovaj napad. Tunis je kazao kako sumnjaju da su "strani elementi" uključeni u njegovu smrt.

Prema navodima Hamasa, ubistvo su izvršile dvije osobe koje su u Tunis ušle koristeći bh. pasoš. Pripreme su počele godinu i po ranije. Dvije osobe koje su koristile bosanski pasoš su unajmile dva stana i automobile u Tunisu četiri mjeseca prije ubistva. Pratili su Zouraija na dan ubistva u kafić koji se nalazio blizu njegovog doma. Sjedili su za stolom pored Zouarija, piše JerusalemOnline.

Potom su otišli iz kafića, dok je drugi tim posmatrao Zouarijevu kuću. Kada je Zouari sjeo u automobil, jedan od dvojice agenata koji su koristili bosanski pasoš ga je upucao. Koristio je pištolj s prigušivačem.