Dvoje djece
138

Odata počast djeci koja su poginula od granate u sarajevskoj ulici Hamdije Kreševljakovića

Klix.ba
Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja sa Trebevića, 12. septembra 1992. godine u Ulici Hamdije Kreševljakovića 15 (tadašnja Dobrovoljačka) živote je izgubilo dvoje djece - Aida Grozdanić (11 godina) i Eldin Gvožđar (9 godina).

U znak sjećanja na nedužne žrtve, članovi porodica su zajedno sa predstavnicima Gradske uprave, Općine Centar i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. položili cvijeće 12. septembra 2017. godine ispred spomen-ploče i odali počast tragično stradalim. U ime Općine Centar cvijeće su položili Mustafa Resić i Osmo Babić, savjetnici općinskog načelnika Nedžada Ajnadžića.

Polaganju cvijeća su prisustvovali i učenici Osnovne škole "Vladislav Skarić", a prisutnima se obratio Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995.

"Ovdje smo na mjestu gdje je na današnji dan 1992. godine počinjen jedan u nizu mnogobrojnih zločina nad djecom tokom opsade grada. Taj dan, kada je na snazi bila odluka usvojena na međunarodnoj konferenciji o stavljanju teškog naoružanja oko opkoljenog Sarajeva pod kontrolu UNPROFOR-a, zločinci sa brda su pucali na našu djecu kao da se radi o legitimnom vojnom cilju. Ovo je jedno od mjesta koje svjedoči i opominje, te obavezuje da to nikada ne zaboravimo. Zločinci sa brda su ubijali planirano, sistematski i kontinuirano civile u gradu, nisu birali ni mjesto ni vrijeme ni način. Djeca su ubijana tokom igre, sankanja, za stolom tokom ručka, tokom nastave u učionicama... Ovdje smo da pošaljemo poruku pravosudnim institucijama da počnu procesuirati zločince koji su ubili 1.600 djece tokom opsade grada", kazao je Grabovica.