Nacionalni spomenik BiH
171

Obnova tvrđave hercega Stjepana u Ljubuškom korak bliže završetku, radovi se nastavljaju u aprilu

G. Š.
Srednjovjekovna tvrđava hercega Stjepana u Ljubuškom, nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, korak je bliže da zablista u punom sjaju i postane nezaobilazna turistička atrakcija, a radovi na obnovi monumentalnog kompleksa nastavljaju se sredinom aprila.

U obnovu i očuvanje ovog nacionalnog spomenika tokom proteklih godina je uloženo više od 1,5 milion KM, te su do sada obnovljeni središnji i jugoistočni bedemi, braniči kule, sjeverni bedemi 8, 9 i 10, dok će se ovog proljeća provoditi radovi na dijelu bedema 4 na južnoj strani tvrđave.

Radove će izvoditi građevinska firma "Građevinar-Fajić" iz Mostara s kojom je Grad Ljubuški potpisao ugovor težak 149.682,78 KM s PDV-om, prema kojem će realizacija radova početi sredinom aprila i biti završena u roku od 135 dana od dana uvođenja izvođača u posao.

Vedran Markotić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Vedran Markotić (Foto: G. Š./Klix.ba)

Gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić je naglasio, da će realizacijom ovog ugovora biti završeno oko 70 posto građevinskih radova na obnovi nacionalnog spomenika u Ljubuškom i da su rezultati radova i ulaganja Grada Ljubuškog, uz pomoć Federalnog ministarstva kulture i sporta i Federalnog ministarstva prostornog uređenja, vidljivi svim građanima i posjetiocima Ljubuškog.

Srednjovjekovna tvrđava hercega Stjepana, kako je naglasio, najmonumentalniji je arheološki lokalitet na području Ljubuškog, a kompleks utvrde sastoji se od dva dijela.

Tokom 17. stoljeća dubrovački su majstori prvi put obnovili zidine, no kroz stoljeća kasnije je tvrđava oštećivana čemu su najviše doprinijeli potresi, a 2003. godine proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, te je posljednjih godina dobrim dijelom obnovljena.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Realizacijom ranijih projekata prekogranične saradnje, te izvođenjem planiranih radova na bedemu 4, ovaj simbol Ljubuškog bit će korak bliže potpunoj obnovi i očuvanju vrijedne povijesne baština budućim naraštajima, koja će bez sumnje postati i magnet za brojne turiste toga kraja.

Markotić je podsjetio da je najveći dio sredstava u obnovu uložen kroz INTERREG IPA projekt, dok su preostale aktivnosti financirali iz vlastitih sredstava te uz pomoć Zapadnohercegovačkog kantona i federalnih ministarstava.

"Kad se izvrše radovi na bedemu 4, otprilike 70 posto građevinskih radova na obnovi tvrđave bit će urađeno. Tada nam ostaju još dvije kule unutar tvrđave za koje smo aplicirali s našim partnerima iz Hrvatske i Crne Gore na nastavak INTERREG IPA projekta gdje se nadamo pozitivnim rezultatima kako bi u idućoj godini završili njezinu obnovu", istaknuo je gradonačelnik Ljubuškog.

Završetkom građevinskih radova, kao je naglasio, uslijedit će uređenje unutrašnjih prostorija, postavljanje rasvjete, ljetne pozornice i svega ostalog što je potrebno za potpuno uređenje tvrđave na zadovoljstvo stanovnika Ljubuškog, čime će bez sumnje postati i turistička atrakcija za posjetioce tog djela naše zemlje.