Stiže zahlađenje
41

Objavljena vremenska prognoza za naredne dvije sedmice: Čeka nas kišni period

G. M.
Narednih dana trebat će nam kišobrani (Foto: I. Š./Klix.ba)
Narednih dana trebat će nam kišobrani (Foto: I. Š./Klix.ba)
Federalni hidrometeorološki zavod objavio je srednjeročnu vremensku prognozu za naredne dvije sedmice. Kako se vidi, čeka nas kišan i nešto hladniji period.

U utorak će u većem dijelu Bosne i Hercegovine biti sunčano i nadprosječno toplo, uz nešto više oblaka nego proteklih dana. Predkraj dana na zapadu i jugu zemlje moguća je lokalno i obilnija kiša kao uvod u kišu koja će se u našoj zemlji zadržati najmanje do početka sljedeće sedmice.

Mjestimično će biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom. Uz kišu uslijedit će i izraženiji pad temperature zraka tako da će nam trebati toplija odjeća i obuća.

Minimalne jutarnje temperature zraka tokom većeg dijela sedmice varirat će od 8 do 13 u Bosni, na jugu zemlje do 16 celzijusa. Najviše dnevne temperature između 11 i 15, u Hercegovini do 18 stepeni.

Oblačno i nestabilno vrijeme s kišom i pljuskovima prema trenutnim raspoloživim prognoznim materijalima moguće je i tokom većeg dijela naredne sedmice (od 11. oktobra).

Prestanak padavina prognozira se za dane vikenda (16. i 17. oktobar). Temperature bez značajnijih promjena u odnosu na ovu sedmicu.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od 6 i 12 u Bosni, do 14 celzija u Hercegovini. Maksimalne temperature varirat će između 9 i 15 u Bosni, na jugu Hercegovine do 17 celzija.