Rutte može glasati "za"
129

Nizozemski parlament dao zeleno svjetlo za otvaranje pregovora, ali do datuma moramo ispuniti uslove

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nizozemski parlament je dao zeleno svjetlo da Evropsko vijeće donese Odluku o otvaranju pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ali do dobijanja datuma, BiH mora ispuniti osam uslova. Istovremeno su odbili prijedlog da EU sa BiH odmah otvori pregovore, kao i to da ih odgodi za šest mjeseci.

Parlament je prihvatio prijedlog Gijsa Tuinmana i Thoma van Campena da Evropsko vijeće donese Odluku o otvaranju pregovora, ali da do Međuvladine konferencije i zvaničnog otvaranja pregovora moramo ispuniti određene uslove, koji su nam ranije predstavljeni. To znači da nizozemski premijer Mark Rutte sutra ima zeleno svjetlo da glasa "za", ali da mora insistirati na zahtjevima Nizozemske.

U zaključku koji su usvojili navode da je Evropsko vijeće u decembru 2023. odredilo da BiH mora ispuniti određene uslove da bi otvorilo pregovore, ali da mi to nismo u potpunosti uradili. Navode kako Evropska komisija uz svom izvještaju Vijeću ističe pomake i napredak koji je napravljen, no da ima još toga što se mora uraditi u pogledu vladavine prava, migracija, borbe protiv korupcije, stabilnosti institucija i usaglašavanja sa pravnom stečevinom EU.

Stoga su pozvali na pridržavanje načela koji proizilaze iz kriterijuma donesenih krajem 2023. u Kopenhagenu, a koji se odnose na preciznu izradu pregovaračkog okvira koji bi sadržavao čvrsto i jasno formulisane uslove za BiH kako bi zvanično otvorili pregovore.

Evropsko vijeće zasjeda danas i sutra u Briselu gdje raspravljaju o proširenju EU, odnosno davanju zelenog svjetla za otvaranje pregovora sa EU. Očekuje se da će postići saglasnost o tome, ali da ćemo morati još toga uraditi da bi konačno otvorili pregovore.

Do dobijanja datuma Međuvladine konferencije EU na kojoj bi otvorili pregovore s nama, očekuje se da Evropska komisija pripremi pregovarački okvir, a ukoliko bude saglasnosti u bh. političkom vrhu proces usvajanja pregovaračkog okvira, odnosno otvaranja pregovora, možemo ubrzati u slučaju da odmah pokrenemo screening proces.