BiH
45

Narednih dana ekstremno niske temperature u BiH, na planinama i do -24 stepena

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Narednih nekoliko dana obilježit će ekstremno niske temperature u Bosni i Hercegovini, a u subotu će se na planinama živa na termometru spustiti na 24 stepena ispod nule, kazali su za Klix.ba iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Riječ je o hladnoj zračnoj masi s područja Euroazije, koja će donijeti ekstremnu hladnoću na zapadni dio Balkana, što će stvoriti temperature ispod prosječnih vrijednosti za januar.

Klimatolog Ibrahim Hadžismajlović nam je kazao da se od petka do kraja sedmice i nekoliko dana naredne sedmice očekuju dosta niske temperature.

"U petak će jutarnje temperature biti od -14 do -7 stepeni, a na jugu od -4 do 1 stepen celzija. Na planinama će se temperature spustiti i do -20 stepeni. Dnevne temperature će biti od -11 do -5, na jugu od -2 do 4 stepena. U subotu također izrazito hladno vrijeme s temperaturama od -17 do -10, na jugu od -5 do -1 stepen, a na planinama i visoravnima do 24 stepena ispod nule. Dnevne temperature od -12 do -6, na jugu od -3 do 1 stepen", kazao je Hadžismajlović.

U nedjelju se očekuje slično vrijeme, jutarnje temperature od -18 do -10, na jugu od -5 do 1, a na planinama do -22 stepena. Dnevne temperature od -10 do -4 i na jugu od -3 do 2 stepena.

Tokom naredne sedmice, od 9. do 15. januara 2017. godine, zadržat će se slično vrijeme s dosta niskim temperaturama te će dnevne također ići prema nuli. Iz FHMZBiH su nam kazali da je riječ o ekstremno niskim temperaturama te će u skladu s tim biti izdato narandžasto upozorenje za niske temperature zraka.

Kada je riječ o rekordnim minimalnim temperaturama zraka, na Bjelašnici je najhladnije bilo 2. januara 1905. godine, kada su izmjerena -33 stepena. U Livnu je 11. novembra 1967. godine izmjereno -29,6 stepeni, a u Bugojnu 13. januara 1985. godine -29,4 stepena.

Kada je riječ o glavnom gradu BiH, rekord je zabilježen 24. januara 1964. godine kada je izmjereno -26,4 stepena celzija. Zbog niskih temperatura i vremenskih neprilika posljednjih dana, više posla imaju i ljekari Hitne medicinske pomoći Kantona Sarajevo koji imaju veći prijem pacijenata zbog lomova ekstremiteta.

Doktorica, specijalistica urgentne medicine Sanita Tukar-Čatak iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS ističe da je povećan broj pacijenata te da ih se u urgentni centar ove zdravstvene ustanove dnevno javi više od 20. Riječ je o lomovima i uganućima ekstremiteta zbog povreda na ledu.

Zbog ekstremno niskih temperatura Zavod za javno zdravstvo KS je izdao preporuke, a neke od njih su:

  • U prostorijama koje se ne griju, neposredno pred početak zime, ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili bojlera te iz sistema centralnoga grijanja koji nije u funkciji. Tamo gdje je to predviđeno i moguće potrebno je uliti nesmrzavajuću tečnost (permant).

  • Što manje boraviti na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru (posebno hronični bolesnici, djeca, trudnice i starije osobe).

  • Prije izlaska na otvoreno, obući dovoljno toplu odjeću i obuću, s naglaskom na zaštitu glave, gornjih i donjih ekstremiteta (šake i stopala).

  • Izbjegavajte bespotrebna kretanja, posebno ispod krovova objekata ili ispod drveća.