Rasprava o pravosuđu
179

Nakon prozivki u slučaju "Dženan Memić" glavna tužiteljica demonstrativno napustila sjednicu Skupštine KS

G. M.
Screenshot: Youtube
Screenshot: Youtube
U Skupštini Kantona Sarajevo u toku je rasprava o stanju u pravosuđu. Skupštini se obratila glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija.

Nakon toga je otvorena burna rasprava. Najviše pažnje izazvala je diskusija o slučaju ubistva Dženana Memića.

Arijana Mamić, Dženanova sestra, koja je ujedno zastupnica u Skupštini KS, upitala je šta će Kantonalno tužilaštvo poduzeti u ovom slučaju, vodeći se činjenicom da je potvrđena oslobađajuća presuda po optužnici koju je podiglo Tužilaštvo KS.

"Da li će biti poduzete disciplinske ili neke druge mjere za tužitelje kojima je dokazano da su zastupali pogrešnu optužnicu. Šta Tužilaštvo KS namjerava uraditi kako bi se dao odgovor na pitanje ko je ubio Dženana Memića", upitala je Memić.

Memić: Ko zataškava ubistvo (Screenshot: Youtube)
Memić: Ko zataškava ubistvo (Screenshot: Youtube)

Također je upitala Sarajliju je li barem jednom uzela da pogleda spis Tužilaštva, optužnicu u ovom predmetu, pa da kao pravnica sama ocijeni "ima li smisla to što rade tužioci".

"Znate li vi ko je ubio Dženana Memića. Znate li ko su oni koji su vam neredili da nastavite zataškavati njegovo ubistvo", kazala je Memić, te pozvala Sarajliju da podnese ostavku.

Skupštini se obratio Ifet Feraget, advokat porodice Memić. On je iznio brojne propuste u istrazi o smrti Dženana Memića, kada je Sarajlija htjela da prigovori, ali joj nije dozvoljeno, nakon čega je demonstrativno napustila sjednicu. Ona se kasnije vratila u salu.

Skupštini se obratio i Dženanov otac Muriz Memić.