500 i 600 KM
99

Nagrađeni najbolji učenici u FBiH: Ostati i uspjeti u svojoj avliji

Piše: R. D.
Nagrađeni najbolji učenici u Federaciji (Foto: R. D./Klix.ba)
Nagrađeni najbolji učenici u Federaciji (Foto: R. D./Klix.ba)
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović uručila je danas u Mostaru priznanja najboljim učenicima i školama iz Federacije BiH. Nagrađena su po tri učenika iz svakog kantona, koje su nominovala kantonalna ministarstva, a obuhvaćene su i osnovne i srednje škole.

Ministrica Elvira Dilberović kazala je kako je nagrađeno ukupno 54 učenika iz osnovnih i srednjih škola te da je sve urađeno po jasnim kriterijima.

"Među ovom djecom imamo onih koja su fantastična, ne samo po akademskim rezultatima, nego i vannastavnim aktivnostima, društveno korisnom radu, djecu koja su ostvarila nagrade na poljima inovacije... To su djeca koja vide jedno opće dobro i koja imaju jedan širok spektar kvaliteta", izjavila je Dilberović.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Najbolji u osnovnim školama nagrađeni su i prigodnom novčanom nagradom od 500 KM, a sa 600 KM oni iz srednjih škola. Svi su dobili i jedan set knjiga.

Senad Bajat, učenik Srednje medicinske škole iz Mostara, jedan je od nagrađenih. On se posebno istakao radom u mnogim sekcijama svoje škole, a osvojio je i brojne nagrade u debatama.

"Ovo je kruna našeg obrazovanja. Mnogi se odlučuju na odlazak iz naše zemlje, ali mislim da to ne treba biti tako, da treba ovdje u svojoj avliji probati uspjeti", kazao je Bajat.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

Monika Kraljević je učenica Srednje škole Kreševo, kaže kako je njoj izuzetna čast biti nagrađena. Istakla se učestovanjem u ekološkoj i dramskoj sekciji, kao i brojnim drugim vannastavnim aktivnostima.

"Napravili smo i dokumentarni film o Kreševu. Razmišljam da nastavim školovanje u Zagrebu, ali još nisam sigurna", kazala je Kraljević.