Vrijednost 250.000 eura
21

Nadležni poručuju: BiH dobija savremenu opremu, u jednom danu će se testirati 100 pacijenata

I. Č.
Zamjenik direktora Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Zoran Tešanović najavio je da će biti osiguran set laboratorijske opreme za detekciju koronavirusa i dopremljen Kliničkom centru u Banjoj Luci.

Najava je stigla u sklopu sjednice Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje koja se održava u Sarajevu i koju je sazvao predsjedavajući tog tijela ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

"Očekujemo da nam bude isporučen još jedan takav set laboratorijske opreme koji bi trebao da ode na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu", rekao je Tešanović, dodavši da je riječ o posljednjoj tehnologiji.

Navodi kako će se u jednom danu moći testirati 100 pacijenata.

"Vrijednost je 250 hiljada eura po jednom setu. Bit će hitna isporuka i vrlo brzo će stići u Banju Luku. To je kompletna laboratorija. Dobivaju i hiljadu testova, a kasnije će ih morati nabavljati", istakao je on.

Prema njegovim riječima, upućen je jedan zahtjev za veterinarske potrebe.

"U ponedjeljak ćemo znati kada će tačno set laboratorijske opreme biti isporučen", kazao je Tešanović govoreći o pomoći koja treba da stigne od Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču.