Uništeno 11 naprava
0

Na području općine Odžak deminirano 125.000 metara kvadratnih

Klix.ba
Deminerski timovi Federalne uprave civilne zaštite "Orašje B" i mašinski timovi s mašinama za deminiranje PT 300 i MV-4 i POEK tim, na deminerskom zadatku tehničkog izviđanja "Obala rijeke Save - Prud 2", 500 metara sjeverozapadno od mjesta Prud u općini Odžak, očistili su 125.000 metara kvadratnih sumnjive površine.

Ukupna površina ovog predmetnog zadatka rađena je u dvije cjeline, mašinska s mašinama za deminiranje MV-4 i PT 300 koja je obuhvatila više od 118.000 metara kvadratnih te manuelnom metodom tehničkog izviđanja od 7.592 metara kvadratnih sumnjiive površine.

Tokom izvođenja radova na navedenom deminerskom zadatku pronađeno je 11 neeksplodiranih ubojitih sredstava i to dva minobacačka projektila (MB/81 mm), šest minobacačkih projektila (MB/82 mm), po jedan tromblon, trenutni i kumulativni, po jedan ručni bacač (RB M57) te ručni raketni bacač (RRB M79).

Uništavanje pronađenih sredstava tokom izvođenja radova obavio je tim FUCZ za uklanjanje eksplozivnih sredstava "Orašje A".

Deminiranjem na ovoj lokaciji stekli su se uslovi za izvođenje neophodnih radova za održavanje plovnog puta rijeke Save, otklonjena je opasnost pristupa do 20 obližnjih naseljenih kuća, omogućen je nesmetan rad na poljoprivrednom zemljištu za 40 povratnika u naselju Prud te sigurno kretanje stanovništva i ribolovaca koji su ulazili u rizično područje.

Ovo je treći zadatak koji su deminerski timovi FUCZ završili u toku 2018. i 2019. godine, a novim zadatkom nastavljaju čišćenje sumnjive površine na ovom području.