Dan nezavisnosti BiH
242

Na mostarskim Šehitlucima počast najboljim sinovima: Domovinu nastavljamo zajednički graditi

Piše: R. D.
Foto: R. D./Klix.ba
(Foto: R. D./Klix.ba)
Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine obilježen je u Mostaru polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe onima koji su za nezavinost domovine dali najvrijednije što su imali - svoje živote.

Među brojnim delegacijama nalazila se i ona s Edinom Mušićem, poslanikom u Predstavničkom domu Parlamentarne Skupštine BiH, koji ja ovom prilikom kazao kako je ovo jedan od najvrijednijih datuma u historiji ove zemlje.

"Ove naše unutrašnje odnose vremnom ćemo popravljati, a nama slijedi zajednička sinergija u popravljanju njene ekonosmke snage i probližavanje Evropskoj uniji i NATO-u", kazao je Mušić.

Šerif Špago, zamjenik predsjedavajućeg u Skupštini HNK i ratni komandant, prisjetio se referenduma u kojem su narodi i građani ove zemlje odučili se za njenu nezavisnost.

"Nažalost slijedila je agresija na Bosnu i Hercegovinu, ali patriote su uspjele odbraniti državu u avnojevskim granicama tako da je mi imamo priliku izgrađivati u mir. Još uvijek imamo politika koje je nastoje razgrađivati i ne odustaju od svojih ratnih ciljeva, a to je podjela Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu da najveći broj građana ove zemlje žele državu u ovim granicama, državu koja je dio euroatlantskih integracija te politike će gubiti na snazi, a građani koji glasaju za te opcije shvatiti da os stvaranja kriza nema ništa", kazao je Špago.