Napretkova palača
833

Na mjestu kultnog kina Imperijal u Sarajevu otvara se prodavnica sportske opreme

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na lokaciji kultnog sarajevskog kina Imperijal u Titovoj ulici otvara se prodavnica sportske opreme.
Radovi na uređenju trgovine "Intersport" su u toku, a već je postavljen logo kompanije na zgradi koja je od 1913. godine u vlasništvu HKD Napredak.

Inače, zgrada popularno nazvana Napretkova palača smatra se jednom od najljepših građevina nastalih za vrijeme austrougarske vladavine u Sarajevu.

Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba

Kino Imperijal samo je jedna u nizu kulturnih institucija u Sarajevu koja je doživjela krah. Ovo bivše kino Romanija je osnovano 1915. godine, a već više od deset godina nije u funkciji.

Iako je trenutno u svijetu trend da Intersport otvara luksuznije prodavnice na atraktivnim lokacijama u centralnom dijelu gradova u kojima posluje, otvaranje nove sarajevske poslovnice naišlo je na brojne komentare na društvenim mrežama, kako pozitivne tako i negativne. U anketi nam recite vaše mišljenje.

Nekada je kino bilo u vlasništvu Općine Centar, a 2009. godine je u potpunosti vraćeno na upravljanje Hrvatskom kulturnom društvu Napredak.

Prije četiri godine kinodvorana je pretvorena u višenamjenski prostor pod nazivom "Brew Imperial Society (BIS)", a cilj je bio da se raznovrsnom ponudom obogati društvena scena Sarajeva. No, pandemija je učinila svoje i BIS je stavio ključ u bravu.