Atraktivni vidikovac
17

Na Fortici iznad Mostara se gradi staklena šetnica vrijednosti 40 hiljada maraka

G. Š.
Radovi na brdu Fortica (Foto: G. Š./Klix.ba)
Radovi na brdu Fortica (Foto: G. Š./Klix.ba)
Staklena šetnica kao nova turistička atrakcija u Hercegovini gradi se punom parom na brdu Fortica iznad Mostara, a uskoro će plijeniti pažnju ljubitelja adrenalina kako iz Mostara i okolnih mjesta tako i turista koji posjećuju grad na Neretvi.
Inicijator projekta je Brdsko-biciklističko udruženje MTBA iz Mostara koje već nekoliko godina radi na uređenju parka Fortica, a projekt staklene šetnice, odnosno vidikovca "Skywalk" čija je vrijednost oko 40 hiljada maraka, provodi uz finansijsku podršku Grada Mostara i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH.

Predsjednik udruženja Đani Rahimić za Klix.ba kaže kako se radi o atraktivnom vidikovcu koji će omogućiti nezaboravan doživljaj svim posjetiocima.

Nova atrakcija u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nova atrakcija u Mostaru (Foto: G. Š./Klix.ba)

Objasnio je kako se radi o čeličnoj platformi u obliku potkovice sa staklenim podom, koja se nalazi 14 metara iznad tla i omogućava pogled na natpis "BiH volimo te" koji se nalazi ispod, te pruža sasvim nove doživljaje posjetiocima. Dodaje da će staklena šetnica biti povezana sa dva stepeništa, ali će činiti jedinstvenu cjelinu i već ove godine privlačiti goste.

"Izgradnja temelja je započela prije 20 dana, a sad se montira čelična konstrukcija. Prema dinamici rada se planira već naredne sedmice postavljati stakleni pod, a potom i pristupno stepenište te rasvjeta. Prema stanju na terenu i trenutnoj dinamici očekujemo da ćemo do kraja mjeseca završiti sve radove", kazao je Rahimić za Klix.ba.

Cilj projekta je da doprinese razvoju turizma u prirodi duž Bijele staze Via Dinarice, koja kao regionalna turistička destinacija nudi planinarenje, biciklizam, skijanje, ribolov, kajakaštvo, rafting, speleologiju i pregršt drugih mogućnosti za istraživanje Dinarida te upoznavanje tradicionalnog načina života i gastronomije.

"Projekt vidikovca predstavljat će turističku atrakciju, ne samo u Gradu Mostaru, već i u široj zajednici i tako doprinijeti unapređenju turističke infrastrukture i proširenju ponude turističkih usluga duž staza Via Dinarice", pojasnio je Rahimić.

Projekt Via Dinarica implementira i sufinansira Razvojni program Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz finansijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu saradnju Republike Italije (AICS).

Izvođač radova "Skywalk" vidikovca je HP Investing d.o.o. Mostar. Projekt u ukupnom iznosu od 39.663,06 KM sa PDV-om finansiraju UNDP i Grad Mostar.