{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Na današnji dan prije 119 godina Sarajevom je prošao prvi električni tramvaj

2.5.2014. u 12:08
1.411
52
Na današnji dan prije 119 godina Sarajevom je prošao prvi električni tramvaj
1.411
U Sarajevu je danas, na okretaljci tramvaja broj šest, obilježeno 119 godina od prvog električnog tramvaja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Davne 1895. godine je zamijenio dotadašnji tramvaj na konjsku vuču, a saobraćao je od Željezničke stanice do Latinske ćuprije.
Električni tramvaj je prošao šinama baš kao i prije 119 godina. Danas služi samo kao atrakcija i stoji u dvorištu GRAS-a. Kao i uvijek, i danas je izazvao pažnju Sarajlija, ali i turista koji su posjetili glavni grad Bosne i Hercegovine.

Hamdija Huremović je danas upravljao električnim tramvajem.

"Ovo je prvi tramvaj, vozimo ga samo za obilježavanje Dana KS. To je atrakcija. Sve je sačuvano kao što je i bilo. Stolice u vagonu su drvene", izjavio je Huremović, vozač GRAS-a.

Sarajevo je prvi grad u Evropi koji je imao cjelodnevnu tramvajsku liniju. Linija je otvorena za Novu 1885. godinu, kao probna, a tramvaje su tada pokretali konji.

Prvi električni tramvaj imao je dvoje vrata, a mogao je ukupno primiti 24 putnika.

Iako je na početku bio mali broj putnika koji se vozio tramvajem, nakon godinu dana broj se znatno povećao što je zahtijevalo izmjene u režimu saobraćanja.

Tako je pruga produžena do Vijećnice, a godinu poslije puštena je linija koja je saobraćala današnjom Titovom ulicom do Katedrale. Obala i Titova ulica su 1923. godine preko Baščaršije povezane šinama. Remiza je izgrađena iza Tvornice duhana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: