Novi Grad
620

Na Alipašinom Polju u Sarajevu izgrađena Bosanska džamija

I. P.
Uz prisustvo mnogobrojnih vjernika, predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Općine Novi Grad Sarajevo i drugih zvaničnika i gostiju sinoć je uz prigodan vjerski program otvorena novoizgrađena Bosanska džamija u naselju Alipašino Polje.

Mnogobrojnim prisustnim vjernicima obratili su se glavni imama Medžlisa Islamske zajednice SarajevoKenan ef. Musić, muftija sarajevski Enes ef. Ljevaković, imam Bosanske džamije Muhamed ef. Tvrtković i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, a manifestaciju je predvodio Edin ef. Spahić.

U uvodnom izlaganju Spahić kazao je da je ovaj sarajevski džemat osnovan u teškim vremenima tokom agresije na našu zemlju 1992. godine na inicijativu građana i džematlija koji su tada postali prvi organizirani džemat na području Alipašinog Polja, a kamen temeljac džamije postavljen je 6. septembra 1998. godine, dok je izgradnja glavnog objekta Bosanske džamije počela 2. decembra 2016. godine. Od prvog aprlia 1993. godine džemat predvodi imam Muhamed ef. Tvrtković. Od 1992. do 1995 godine u mektebu C faza Alipašino Polje u vrlo teškim ratnim uslovima odvijala se mektebska nastava.

U tom periodu vjersku pouku je pohađalo oko 300 djevojčica i dječaka uzrasta od 7 do 15 godina. Danas mektebsku nastavu u ovom džematu pohađa preko 100 polaznika mektebske nastave.

U ime donatora skupu se obratio općinski načelnik Semir Efendić. On je iskazao zadovoljstvo što je imao priliku klanjati akšam namaz u novoizgrađenoj džamiji, uoči odlaska naših bh. hadžija na Arefat i predstojećeg Kurban – bajrama.