Novi obračuni
304

Muzur: Moja smjena je stranački motivirana, tražili su da politički zapošljavam

Piše: S. H.
Nermin Muzur
Nermin Muzur
Nermin Muzur, sada već bivši predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u razgovoru za Klix.ba komentarisao je odluku Vlade KS o njegovoj smjeni, poručivši da je politički smijenjen, da je pozitivno poslovao te da je od njega traženo da određeni broj ljudi zaposli po stranačkoj liniji.

"Ja sam dobio rješenje da sam razrješen po članu 91 statuta, koji kaže da se raspušta Skupština Turističke zajednice. Uopće nisam dobio obrazloženje zbog čega je raspuštena skupština, ni zbog čega sam ja smijenjen", govori na početku našeg razgovora.

Posljednjih nekoliko mjeseci Muzur navodi da su u Turističku zajednicu dolazile razne inspekcije koje nisu našle nepravilnosti. Dalje navodi da je bilo pritisaka na Turističko vijeće i Skupštinu da se obori izvještaj o radu Agencije za 2017. godinu.

Skupštinu agencije imenuje resorni ministar i skupština je bila dužna da ministru do kraja maja proslijedi izvještaj. Skupština je zakasnila sa slanjem izvještaja pod izgovorom da nije bila odgovarajuća forma.

Iza smjene stoji politika

"Moju smjenu je pokrenuo najlošiji ministar po svim parametrima u Vladi KS Muharem Šabić. To je politička smjena i naređena je iz stranačke centrale iz Općine Novi Grad. Odluku o razrješenju sam dobio bez obrazloženja. Uveli su povjereništvo u Turističku zajednicu koja je 2017. pozitivno poslovala i ostvarila prihod od 960.000 KM", poručuje Muzur.

On navodi da je Turistička zajednica koju je predvodio za godinu dana uradila mnogo više nego resorni ministar za četiri godine mandata.

On dodaje da je sve politički montirano jer je izvještaj Turističke zajednice usvojilo Turističko vijeće koje čini sedam članova, među kojima su predstavnici najvećih hotela u KS, predstavnici turističkih agencija, akademske zajednice, predstavnik EYOF-a i predstavnik ministarstva.

Nermin Muzur
Nermin Muzur

"Turističko vijeće je usvojilo moj izvještaj i proslijedilo ga Skupštini preduzeća, u kojem se nalaze tri osobe koje je imenovao sam ministar i koje nemaju veze s turizmom. Skupština je po prijemu mog izvještaja vratila izvještaj zbog toga što im forma nije odgovarala. Nakon dva dana, u zadatom roku smo dostavili odgovarajuću formu, ali Skupština nije na vrijeme dostavila izvještaj ministarstvu, zbog čega su uveli povjereništvo", kazao je Muzur.

Objašnjava da je ministarstvo bilo dužno sprovesti nekoliko radnji prije smjene, a to je da upozori ako postoje neki propusti ili nedostaci.

Sedam osoba zaposliti na neodređeno

"Ništa od toga nije sprovedeno, zato je ovo političa odluka. Ministar se ovom odlukom stavio na stranu hotelijera koji ne plaćaju boravišnu taksu, nelegalnih prijevoznika, onih koji nelegalno izdaju smještaj, dakle svih onih kojima odgovara ova smjena. Mi smo u prethodnom periodu uveli i elektronsku prijavu gostiju, za sto posto smo povećali naplatu boravišne takse te smo iznašli rješenje za sve one koji nelegalno izdaju smještaj, kako da postanu dio sistema. Odgovor na sve to je naša smjena", smatra on.

Muzur dalje dodaje da je 7. maja bio na sastanku s premijerom KS Ademom Zoljem te resornim ministrom Muharemom Šabićem, gdje je ministar premijeru prezentirao rad Turističke zajednice, predstavivši je kao zajednicu koja je postavljena na zdrave noge te kako je zadovoljan njenim funkcioniranjem.

"Nakon što je Vlada KS donijela odluku da se u Turističkoj zajednici može izvršiti zapošljavanje sedam osoba na neodređeno vrijeme, ministar je od mene tražio da ta zapošljavanja budu politička. Ja sam to odbio i poručio da je to moguće samo ako me smijene", objašnjava Muzur.

Za kraj razgovora Muzur poručuje da je Turistička zajednica koju je predvodio u prethodnoj godini dobila brojne nagrade na međunarodnoj sceni za svoj rad te u konačnici da je na računu agencije ostalo milion i 300.000 KM.