Radost za mališane
5

Mostarski vrtići otvorili vrata, odgajatelji poručuju da je među djecom teško držati distancu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Vrtići u Mostaru su otvorili svoja vrata za najmlađe stanovnike grada na Neretvi nakon dva mjeseca, što je izazvalo brojne emocije među mališanima i njihovim roditeljima, ali i odgajateljima.

Direktorica Javne ustanove Dječji vrtići Mostar Danijela Kegelj nam kaže kako su dvije sedmice pripremali materijalno-tehničke uslove i da su veoma zadovoljni nastavkom rada.

"Jutros su bili posebno emotivni susreti s djecom. Ova socijalna distanca je stvarno nemoguća s djecom u vrtićima", kaže Kegelj.

Naglašava da su roditelji djecu dobro pripremili, ali da su i oni osmislili programe, jer se s djecom mora progovoriti o temi kao što je ova. Kako su jučer počeli raditi vrtići u Sarajevu, imali su povratne informacije o prvom susretu, pa su im bile od velike pomoći.

"Socijalna distanca s djecom je bila gotovo nemoguća, bez obzira na to koliko su oni razumni i koliko im se može objasniti, njihova prirodna reakcija je da idu ka svojim prijateljima", pojašnjava Kegelj.

Naglašava da se roditelji pridržavaju svih mjera te po dolasku imaju zaštitnu opremu, upišu temperaturu svoga djeteta i potpišu se, djelatnici unutar prostorija također mjere temperaturu i upisuju.

"Svi smo oprezni jer se nalazimo u situaciji s kojom se do sada niko nije suočavao i nadaju se da ćemo nastaviti u dobrom tempu te da će mjere i dalje popuštati", kaže Kegelj.

Naglašava da se odazvala trećina roditelja za maj, što je veoma dobro, jer se rad može organizirati prema preporukama nadležnih službi. Za naredni mjesec su roditelji najavili dosta veći dolazak djece.

Mostar ima dvije javne ustanove koje imaju 12 vrtićkih objekata, a privatnih je isto toliko i svi, kako saznajemo, imaju slične probleme kada je riječ o početku rada koji s nestrpljenjem čeka stotine roditelja u Mostaru.