Uspješne priče
407

Mladi u Tešnju uspješnim biznisima i hobijima žele pokazati da se isplati ostati u BiH

E. M.
Općina Tešanj pokrenula je projekat predstavljanja mladih uspješnih ljudi sa ciljem promoviranja kako njihovih profesionalnih i životnih postignuća tako i univerzalnih društvenih vrijednosti.

Načelnik Općine Tešanj Suad Huskić je kazao kako kroz ovaj projekt želi dati prostor i predstaviti mlade i uspješne ljude s ciljem promoviranja istinskih društvenih vrijednosti kao što su znanje, uspjeh, rad, zalaganje te odgoj i društvena empatija. Smatra da svaki mladi muškarac i žena imaju šansu da budu uspješni u Tešnju.

"Želimo pokazati da naš Tešanj kao lokalna zajednica ima svijetlu ili prosperitetnu budućnost. Na ovaj način predstavit ćemo naš Tešanj u kojem itekako ima mjesta i za mlade i uspješne ljude koji grade jedno društvo u kojem uspjeh nije nikakvo 'čudo', već pravilo i normalna stvar do koje se dolazi znanjem i zalaganjem", kaže Huskić.

Iako mnogi Općinu Tešanj gledaju kao privrednog giganta, Huskić smatra da znanje, nauka, društvena empatija, porodica, pa i lokalpatriotizam i marljivost, su neke od njihovih prednosti, ali i vrijednosti koje krase Tešanj.

"Kroz mnogobrojne primjere uspješnih mladih ljudi, pokazat ćemo da odlazak iz Tešnja i Bosne i Hercegovine nije opcija koja treba biti jedino rješenje za mlade ljude, te da u Tešnju itekako ima mjesta i budućnosti za sve. Namjera je da u periodu koji je pred nama predstavimo mlade osobe ili grupu njih iz različitih oblasti kao što su industrija i privreda, poljoprivreda, medicina, obrazovanje, nauka, umjetnost, sport, društveni angažman/altruizam, zanatstvo, itd. Zanimat će nas postignuće i posvećenost u određenoj oblasti, ali i jasan životni cilj, moralne i etičke vrijednosti, porodica i djeca, prijatelji, zajednica, kao i stavovi o bitnim društvenim okolnostima", dodaje načelnik Tešnja.

Samo neke od uspješnih priča koje je Općina Tešanj odlučila izdvojiti su MHM Robotics, Nadina Mehmedović te braća Ajdin i Semir koji su ujedno i doktori.

Muhamed, Harun i Medin 15. augusta prošle godine osnovali su firmu, a već u septembru proizveli svoju prvu prototip mašinu s kojom su se predstavili na sajmu privrede 2022. godine. U međuvremenu su prodali dvije CNC mašine, dok treću završavaju za poznatog kupca u Tešnju.

"Mašine su unikatne, i rađene namjenski od projektovanja pa do hardvera i softvera. Radi se o najsavremenijim tehnologijama koje uključuju automatizaciju, robotizaciju i digitalizaciju. Njihovim mašinama moguće je upravljati na daljinu, a rješavaju komplicirane probleme u proizvodnji. Za sada su fokusirani na drvnu, metalnu i tekstilnu industriju. Cijena njihovih mašina se kreće od 30.000 KM do 200.000 KM i više. Na cijenu utiče sama složenost procesa koje ovi pametni strojevi izvode i ozbiljni su konkurenti Turskoj i Kini", kaže Huskić.

Nadina Mehmedović je već tri godine članica Nacionalnog kadetskog tima i isto toliko juniorske Reprezentacije Bosne i Hercegovine. Proglašavana je sportskom nadom te najuspješnijom juniorkom Općine Tešanj i Zeničko-dobojskog kantona u konkurenciji svih sportova tri godine za redom. U 2021. godini proglašena je najuspješnijom juniorkom Bosne i Hercegovine u konkurenciji svih sportova, a ušla je i među dvije najuspješnije sportistkinje Olimpijskog komiteta BiH.

Prošlu godinu završila je na drugom mjestu Svjetske juniorske rang liste najboljih takmičarki Svijeta u taekwondou. Početkom 2022. godine Nadina Mehmedović nastupa u seniorskim kategorijama, i tako priprema bodove na seniorskoj Svjetskoj rang listi, kao i za Olimpijsku normu tj. kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024 godine. Nadina Mehmedović je u februaru ove godine potpisala ugovor sa Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine kako bi se kvalifikovala na Olimpijske igre u Parizu 2024 godine.

Ajdin i Semir Ibrahimović su rođena braća. Obojica su doktori, odnosno, obojica su završila Medicinski fakultet na Univerzitetu u Tuzli. Stariji Ajdin zaposlen je u JU Opća Bolnica Tešanj, a mlađi Semir radi u JZU Domu zdravlja Tešanj. Ajdin je doktor – specijalizant, a Semir je oženjen.

"Ovih dana mediji nas zatrpavaju vijestima o mladima koji napuštaju Bosnu i Hercegovinu. Ajdin i Semir ne razmišljaju o odlasku. Najprije zbog podrške roditelja i sredine iz koje su potekli", kažu iz Općine Tešanj, dok je Ajdin kazao:

"Zadovoljni smo našim radnim mjestima, zadovoljni smo mogućnošću napredovanja. Pošto u Bolnici imamo i tercijarni nivo zdravstvene zaštite, teško da bilo gdje mogu ostvariti bolje uslove nego u Tešnju. Ni Semir nema nikakvu ambiciju da odlazi iz Tešnja a kamo li iz države i kako kaže za nafaku se moramo sami izboriti", poručio je Ajdin.

Nadina Omerbašić još je jedna od ponosa Općine Tešanj te je 2019. godine sa 16 godina u sarajevskoj Zetri na Državnom prvenstvu osvojila naslov Državne prvakinje Bosne i Hercegovine u seniorskoj konkurenciji i postavila novi državni rekord Bosne i Hercegovine na vazdušnoj pušci za žene.

U januaru 2022. godine na ISSF World Cupu (Međunarodna svjetska streljačka asocijacija) u Sloveniji (Maribor) sa 623,4 kruga popravila je svoj lični rekord i zauzela 31. mjesto na Svjetskom kupu kao najbolje plasirana takmičarka iz naše zemlje. Nažalost, zbog pozitivnog testa na Covid 19 propustila je nastup u Osijeku.

U novembru 2022. u Srbiji (Smederevo) na Walther Cupu osvojila je 3. mjesto u kategoriji Mix parova sa Kalman Balint iz Mađarske. Na Prvenstvu BiH održanom u novembru 2022. u kategoriji Mix parova sa Amarom Dizdarevićem osvojila je 3. mjesto, a u decembru prošle godine na Grand Prix Osijek sa 620,7 krugova bila je najbolje plasirana takmičarka iz BiH.

Alma Karahodžić je od oca naslijedila znanje, ali i ogromnu empatiju prema pčelama i zato se danas uspješno bavi ovim plemenitim zanimanjem.

"Obrt sam osnovala prije nepunih pet godina. Moj otac se veoma uspješno bavio pčelarstvom 40 godina. Kroz djetinjstvo i odrastanje sticala sam znanje, a kasnije sam to znanje proširila kroz svoje studije kao inženjer prehrambene tehnologije, diplomiravši upravo na temu meda i pčelinjih proizvoda. Danas imamo oko 200 pčelinjih zajednica", govori Karahodžić.

Postoji neko pravilo da je optimalan broj 40 pčelinjih zajednica da to bude primarno zanimanje, a ne hobi. Karahodžić ih ima puno više, što nije nimalo jednostavno, ali kako kaže, kada se nešto voli nije teško.

Posvećena kvalitetu u ovome što radi i ističe da nema problema sa plasmanom meda i proizvoda od meda.

"Kvalitet nam je na prvom mjestu. Osim toga, trudimo se da naše proizvode lijepo upakujemo. Naši proizvodi su dostupni u Tešnju u Jevadžijama i na Vlašiću gdje imamo svoj pčelinjak, a vršimo i dostavu brzom poštom", pojašnjava Karahodžić.

Općina Tešanj 1. marta upriličila je prijem za najbolje učenike srednjih škola povodom 1. marta Dana nezavisnosti BiH gdje je prisustvovalo 46 učenica i učenika koji su ostvarili zapažene rezultate u učenju i vladanju i to iz Srednje tehničke škole Tešanj, Mješovite srednje škole Tešanj i Gimnazije “Musa Ćazim Ćatić”.

"Učenici tešanjskih srednjih škola pokazali su da shvataju značaj referenduma za nezavisnost, naglasiviši da kada bi bili u prilici da oni sada odlučuju o tome, uradili bi isto. Razgovaralo se o svemu, a najviše o tome kakvu bi oni Bosnu i Hercegovinu željeli u budućnosti. Istakli su mladi da žele državu u kojoj vlada sloboda, ekonomski neovisnu, da žele efikasniji sistem, vladavinu prava. Žele više uvažavanja mišljenja i slobode mladih, besplatno zdravstveno osiguranje i školovanje za sve. Malo više autoputa, da stariji imaju više povjerenja u mlade i da se ulaže više u ideje mladih", zaključio je Huskić za Klix.ba.