Komisija za sigurnost
28

Mioković: Djelovanje desničarskih grupa u FBiH ima utjecaja na događaje poput onog u Beogradu

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je zajedno sa Međunarodnim republikanskim institutom IRI organizovala tematsku sjednicu o sigurnosti u FBiH.

Predsjednik Komisije za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Dragan Mioković kazao je da je fokus tematske konferencije na djelovanju ekstremističkih desničarskih grupa za koje su utvrdili da imaju utjecaj na tragične događaje iz regiona i BiH.

"Tema su sigurnosni izazovi u FBiH sa akcentom na djelovanje ekstremističkih desničarskih skupina u BiH. Procijenili smo da djelovanje, odnosno eho djelovanja ovih ekstremističkih desničarskih grupa ima itekako utjecaja na neželjena dešavanja, ne samo u BiH, nego u regionu. Tu akcentiram događaje kakav je bio u Beogradu, onda i određena krivična djela u kojima su žrtve bile žene. Mi ćemo kroz panele ove tematske konferencije dodirnuti te teme", kazao je Mioković uoči konferencije.

Na pitanje kakav je stepen sigurnosti u ovom entitetu, Mioković je kazao da je zadovoljavajući, za razliku od percepcije sigurnosti u javnosti.

"Na osnovu pokazatelja iz kantona, mogu reći da je stanje sigurnosti u BiH zadovoljavajuće. S druge strane, percepcija građana o sigurnosti nije takva, odnosno značajno je lošija od onoga kako to pokazuju objektivni pokazatelji. Na tome treba poraditi jer takva percepcija doprinosi pogoršanju sigurnosti", rekao je.

Govoreći o migrnatima, Mioković je kazao da veliki broj ljudi u državi bez identifikacionih dokumenata predstavlja opasnost po sigurnost, ali da se može pravovremeno djelovati kako bi se spriječilo problematično djelovanje.

Obratio se i direktor ureda IRI u BiH Borislav Spasojević koji je kazao da je fokus njihovog rada sigurnost stanovništva na Zapadnom Balkanu.

Direktor ureda IRI u BiH Borislav Spasojević (Foto: T. S./Klix.ba)
Direktor ureda IRI u BiH Borislav Spasojević (Foto: T. S./Klix.ba)

"Dugi niz godina radimo na problematici sigurnosnih izazova na Zapadnom Balkanu. Govorimo o migrantima, radu i postojanju krajnje desničarskih grupa i slično", kazao je Spasojević.