Vanredne okolnosti
8

Ministrica prosvjete i učitelji u RS-u nastavu smatraju uspješnom uprkos pandemiji

SRNA
Sastanak ministrice s učiteljima (Foto: SRNA)
Sastanak ministrice s učiteljima (Foto: SRNA)
Ministrica prosvjete i kulture RS-a Natalija Trivić, te predsjednica i sekretarica Društva učitelja RS-a, Marina Knežević i Biljana Lakić, ustanovile su danas da se nastavni proces u ovom entitet odvija uspješno bez obzira na vanredne okolnosti uzrokovane pandemijom.

Na sastanku, koji se odnosio na organizovanje nastave u uslovima pandemije, završetak prvog polugodišta školske 2020/21. godine i predstojeću dodjelu Svetosavske nagrade, Trivić je istakla da resorno ministarstvo prati situaciju u školama i podatke koje dobija od Instituta za javno zdravstvo, navodeći da škole, u dogovoru s lokalnim štabovima za vanredne situacije imaju mogućnost da pređu na izvođenje nastave na daljinu.

Ona je potvrdila da trenutno šest osnovnih škola izvodi nastavu na daljinu, za šta su dobili saglasnost Ministarstva.

Predsjednica Društva učitelja Marina Knežević upoznala je ministricu o razmotrenim mogućnostima za unapređenje školskog časa koji se emituje na RTRS-u, ali i pohvalila prosvjetne radnike koji su tom smislu angažovani, saopćeno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Na sastanku je razgovarano i o značaju koji za vaspitno-obrazovne radnike ima dodjela Svetosavske nagrade, a Trivić je u vezi s tim naglasila da su utvrđeni kriterijumi na osnovu kojih će nagradu dobiti oni vaspitno-obrazovni radnici koji u kontinuitetu ostvaruju izuzetne rezultate te doprinose kvalitetnijem vaspitanju i obrazovanju u RS-u.

Trivić je napomenula da osim škola i strukovna udruženja imaju mogućnost da predlože kandidate za dodjelu Svetosavske nagrade, te pozvala Društvo učitelja da se i sami angažuju kako bi prijavili svoje kolege koji zadovoljavaju kriterijume za dodjelu ove nagrade.

Svečana dodjela Svetosavske nagrade bit će upriličena 28. januara, a bit će dodijeljeno 45 nagrada vaspitačima i stručnim saradnicima, učiteljima, nastavnicima i profesorima.