{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ministrica Dilberović primila u Mostaru ministricu nauke Crne Gore

12.7.2017. u 13:54
0
8
Ministrica Dilberović primila u Mostaru ministricu nauke Crne Gore
0
Federalna ministrica obrazovanja i nauke Elvira Dilberović primila je u srijedu,12.07.2017. godine, u sjedištu Ministarstva u Mostaru ministricu nauke Crne Gore Sanju Damjanović, koja joj je predstavila inicijativu za osnivanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije u jugoistočnoj Evropi sa misijom "Nauka za mir".
Glavni cilj Instituta je promocija i unapređivanje saradnje između nauke, tehnologije i industrije, osiguranje platforme za razvoj obrazovanja i usavršavanja mladih naučnika i inženjera, ali i transfera znanja tehnologija iz evropskih laboratorija, kao što su CERN i drugi centri. Zbog umrežavanja različitih aktivnosti, ova inicijativa bi bila jedinstvena u cijeloj regiji i još jedan uspješan primjer CERN-ovog modela. Ovakav projekt bi znatno utjecao na poboljšanje životnog standarda i smanjenje nezaposlenosti.

Ministrica Dilberović upoznala je svoju gošću da ovo Ministarstvo kontinuirano podržava razvoj nauke te naučno-istraživačke i istraživačko-razvojne djelatnosti u Federaciji BiH, s ciljem stvaranja preduvjeta za brže uključivanje Bosne i Hercegovine u krug zemalja regije i Evropske unije, opredijeljenih za izgradnju društva zasnovanog na znanju i njegovoj primjeni.

Stoga je izrazila nadu da će ovaj projekt, s obzirom na sveukupni značaj nauke i istraživačkog rada za društveni i ekonomski razvoj, dobiti potrebnu podršku svih zemalja u regiji, čime bi se otvorio prostor za međusobnu saradnju i njegovo potpuno realiziranje.

Inače, projekt je podržan od strane UN-a, UNESCO-a, CERN-a, kao i Evropske komisije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li izaći na oktobarske izbore?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: