Odbacili kritike javnosti
4

Ministarstvo pravde RS-a tvrdi da je kleveta kriminalizovana i u zemljama EU, ali to nije potpuno tačno

N. V.
Foto: Ministarstvo pravde RS
Foto: Ministarstvo pravde RS
Ministarstvo pravde RS-a je reagovalo na optužbe da izmjene Krivičnog zakona u vezi sa kriminalizovanjem krevete vode ka autocenzuri i ograničavanju slobode govora. U svom saopćenju, ministarstvo se obračunava s političarima i novinarima koji su iskazali svoj stav.
Navode kako "proizvoljno komentarisanje izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske udaljava od konstruktivne i stručne rasprave i kvalitetnog zakonskog rješenja". No, oni ignorišu činjenicu da su sastavili izmjene bez konsultacija sa strukom pa su sada pozvali "sve zainteresovane da uzmu aktivno učešće u javnim raspravama i daju pun doprinos utvrđivanju prijedloga ovog zakona".

Iz Ministarstva su istaknuli da objavljuju saopštenje "s ciljem objektivnog informisanja", a nakon izjava pojedinih političara i novinarskih udruženja o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koji je utvrdila Vlada Srpske.

Napominje se da je kleveta kao krivično djelo prisutna u svim pravnim regulativama zamalja regiona i EU, te da je ova pravna oblast u mnogim zemljama regulisana mnogo strožim kaznama, uključujući i zatvorsku. Zaboravljaju pak istaknuti da te odredbe u zemljama EU nisu korištene godinama te da su u mnogim državama zapravo ukinute.

"Izjave pojedinih predstavnika udruženja i pojedinaca predstavljaju neodgovoran odnos prema javnosti i građanima, krajnje je neozbiljno koristiti neprecizne i površne političke fraze za ovako važnu temu koja zaslužuje stručni pristup prilikom komentarisanja, i iznošenja stavova u javnosti", dodaju iz Ministarstva.

Konkretno su se osvrnuli na izjavu predsjednika PDP-a Branislava Borenovića da je licemjerno pozivati se na zemlje EU.

U javnosti su, kako navode, prisutni i pozivi Udruženja BH novinari u kojima se traži od međunarodne zajednice da reaguje i izvrši pritisak kako bi se obustavilo donošenje pomenutog zakona.

"Napominjemo da zemlje iz kojih dolaze navedeni međunarodni predstavnici, u svojim zakonskim regulativama imaju klevetu definisanu kao krivično djelo, i sankcionisana je strožim, čak i zatvorskim kaznama", dodaju iz Ministarstva još jednom, odnosno iznova lažno informišu javnost.

Osim toga, ranije danas se oglasila i Delegacija EU u BiH, koja je istaknula da ugrožavanje slobode govora ne smije biti praksa.

Iz Ministarstva podsjećaju na tragični događaj iz Laktaša koji je rezultirao gubitkom mladog života, zbog ismijavanja na društvenim mrežama.

"Era društvenih mreža donijela je drugačije načine izražavanja, ali sa sobom nosi opasne i teške posljedice koje mogu prouzokovati događaje sa tragičnim ishodima", navode iz Ministarstva i ističu da pomenuti zakon ima za cilj da uredi ovu oblast na korist i zaštitu cjelokupne zajednice.

Uistinu, zakon se u jednom dijelu dotiče toga. Ali, mimo tih odredbi, ugrađene su i neke koje predstavljaju opasnost po slobodu govora.

Na kraju se u saopćenju Ministarstva pravde dodaje da će javnost biti blagovremeno informisana o terminima i mjestu održavanja javnih rasprava.