Investicija od 20 miliona KM
0

Minimalna novinarska plata u Al Jazeeri Balkans 2.000 KM

Sarajevo-x.com
Među novinarskim imenima koja će sasvim izvjesno postati dio tima Al Jazeere Balkans su Denis Latin i Ivica Puljić, spomije se i Mirjana Hrga, a primamljivu ponudu je dobila i novinarka FTV-a Arijana Saračević Helać, piše sarajevski sedmični list "Slobodna Bosna".

Prema pisanju "Slobodne Bosne, pozicija generalnog direktora trebala bi pripasti Goranu Miliću, iako je za ovu poziciju bio ozbiljno zainteresiran i Zekerijah Smajić.

Al Jazeera Balkans zaposlit će oko 40 novinara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske. Na konkurse se prijavilo više stotina kandidata, što nije iznenađujuće s obzirom da će minimalna novinarska plata u ovoj TV-kući iznositi preko 2.000 KM, a ugovori će se potpisivati na pet godina.

Kako je Sarajevo-x.com objavio prije sedam dana, sjedište Al Jazeere bit će navjerovatnije u BBI Centru, u kojem će zakupiti 800 kvadratnih metara prostora u kojima će se nalaziti studio i redakcija.

Al Jazeera danas je najveća konkurencija do skora neprikosnovenom CNN-u. Osnovao je 1996. godine šeik Hamad bih Thamer al-Thani. Danas obuhvata kanale na arapskom i engleskom jeziku, ima dokumentarni i čak 16 sportskih kanala. Sjedište je u Dohi, gdje će ići i novinari sa ovih prostora koji dobiju posao.