Ministrica finansija
15

Milićević: Zadovoljna sam urađenim poslom u 2017. godini, ali se sigurno moglo uraditi i više

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Federalna ministrica finansija Jelka Milićević u razgovoru za Klix.ba kazala je kako je 2017. godina, između ostalog, na opće zadovoljstvo imala povećanje svih poreznih prihoda i značajne stope rasta zapošljavanja. Ona vjeruje da će u 2018. godini reformski zakoni imati slabiju prohodnost, jer reforme niko ne voli, pogotovo u izbornoj godini.

Milićević nam je kazala kako je u skladu s programom rada Federalno ministarstvo finansija uspješno izradilo set važnih zakona vezanih za prvu tačku Reformske agende i sve su to novi zakoni koji su harmonizirani sa zakonima u okruženju i određenim direktivama Evropske unije.

To su, prije svega, Zakon o bankama, Zakon o Agenciji za bankarstvo, Zakon o doprinosima, Zakon o porezu na dohodak, Zakon o dugu, zaduživanju i garancijama u FBiH te Zakon o obaveznim osiguranjima u prometu.

Pored ovih zakona, Federalno ministarstvo finansija je također pripremilo i izradilo određeni broj podzakonskih akata, izmjena i dopuna postojećih zakona, Smjernice ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018.-2020. godina, Strategiju reforme upravljanja javnim finansijama u Federaciji Bosne i Hercegovine 2017.-2020., Budžet za 2018. godinu i Zakon o njegovom izvršavanju, Program javnih investicija 2018.-2020. godina, kao i Registar taksi i naknada u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Načelno sam zadovoljna urađenim, ali se sigurno moglo uraditi još više i u pravilu nikad ne smijemo biti zadovoljni postignutim, već uvijek treba težiti boljim rezultatima", rekla je Milićević.

Ona dodaje da je 2017. godina na opće zadovoljstvo imala povećanje svih poreznih prihoda, značajne stope rasta zapošljavanja, gospodarskih subjekata, BDP-a i sve su to dobri pokazatelji razvoja ,a u 2018. godini očekuje još bolje.

"Godina 2018. je i godina održavanja općih izbora i sigurno će u svim ministarstvima, pa tako i u našem ministarstvu, biti otežano raditi, odnosno reformski zakoni će imati slabiju prohodnost, pogotovo što reformu niko ne voli, a pogotovo u izbornoj godini", rekla je Milićević.

Građanima Federacije Bosne i Hercegovine poželjela je puno zdravlja, uspjeha, kako na poslovnom, tako i na ličnom planu te da Ministarstvo finansija FBiH bude institucija njima na usluzi, a oni uredni porezni obveznici.

"Također bih poželjela povećanje i plaća i penzija i želim da građani budu inicijatori određenih ideja i procesa za dobrobit razvoja cijele Federacije BiH", kazala je Milićević.