Općina Centar
15

Mijatović od Ustavnog suda tražio mišljenje o tome da li je Mandićev opoziv u skladu sa Ustavom FBiH

I. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zamjenik premijera Vlade FBiH Vojin Mijatović podnio je zahtjev Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine za davanje mišljenja da li je prekršen Ustav FBiH prilikom donošenja odluka o opozivu načelnika Općine Centar Sarajevo Srđana Mandića.

Nije riječ o zahtjevu za ocjenu ustavnosti, već o zahtjevu za mišljenje Ustavnom sudu. Mijatović je u zahtjevu upitao sljedeće:

  • Da li je predsjedavajući Općinskog vijeća bio u obavezi da upućenu Inicijativu za pokretanje opoziva načelnika Općine Centar Sarajevo dostavi općinskom načelniku na razmatranje i izjašnjenje shodno članu 93. Poslovnika Općinskog vijeća Centar Sarajevo?

  • Da li je naknadno uvrštavanje Inicijative u dnevni red 31. redovne sjednice Općinskog vijeća bez obrazloženja hitnosti, iako materijalni popis predviđa razmatranje na narednoj sjednici općinskog vijeća, u skladu sa odredbama člana 70. stav 2. Poslovnika?

  • Da li su postojali opravdani razlozi hitnosti za donošenje odluka na 6. vanrednoj sjednici Općinskog vijeća Centar Sarajevo, odnosno da li bi nedonošenje predmetnih odluka u određenom roku i konkretnoj situaciji moglo imati štetne posljedice po opći interes kako je propisano članom 109. Poslovnika?

  • Da li se Općinsko vijeće na 6. vanrednoj sjednici moralo prethodno izjasniti o opravdanosti razloga za hitan postupak, a potom raspravljati i odlučivati o samim prijedlozima odluka, kako je to predviđeno članom 109. stav 2. i 3. Poslovnika?

  • Da li su predlagači odluka "općinski vijećnici" ovlašteni predlagači u smislu odredbi člana 97. Poslovnika?

U Općinskoj organizaciji NiP-a u Centru ostaju pri stavu da nisu prekršene procedure za donošenje referenduma i uvjereni su da će referendum biti održan. Ne znaju da li je Mijatović u dogovoru s načelnikom Mandićem podnio zahtjev za mišljenje Ustavnog suda FBiH.

Kako saznajemo iz NiP-a, zahtjev je upućen nakon što je Ministarstvo pravde FBiH odgovorilo Mandiću da je postupak pokretanja njegovog opoziva proveden u skladu sa zakonom. Podsjećamo, referendum, koji je prvobitno bio zakazan za 17. septembar, održat će se 22. oktobra 2023. godine.