|

Migranti siju strah među Tuzlacima: Kradu novčanike i prate djevojke na ulici

Migranti siju strah među Tuzlacima: Kradu novčanike i prate djevojke na ulici
1.044
A. K.
24.6.2019. u 21:20
259
komentara
1k

dijeljenja
1/5 Foto: Klix.ba
2/5 Foto: Klix.ba
3/5 Foto: Klix.ba
4/5 Foto: Klix.ba
5/5 Foto: Klix.ba
Sve veći broj migranata koji dolaze na područje Tuzle stvorio je određene sigurnosne probleme, a policija je dosad zabilježila i nekoliko incidenata u kojima su kao direktni učesnici navedeni migranti. Među građanima već vlada određena doza straha i nesigurnosti, a osim krađa i fizičkih sukoba, zabilježeni su i slučajevi praćenje mlađih djevojaka koje ne mogu u miru koračati gradskim ulicama.
Gradsko vijeće Tuzle 27. juna ove godine će raspravljati o migrantskoj krizi u ovom gradu. Portal Klix.ba došao je u posjed informacije koja će se naći pred vijećnicima, a u vezi s migrantskom krizom i ulaskom i boravkom migranata na područje Tuzle sa prijedlogom mjera.

Informacija je potpisana od gradonačelnika Tuzle Jasmina Imamovića, a u njoj je, između ostalog navedeno da je od početka 2019. godine uspostavljena maršuta ilegalnog ulaska migranata na područje Bosne i Hercegovine i to linijom Grčka - Makedonija - Srbija - BiH.

Kako se ističe, sve je veći broj migranata koji se nalaze na području Bosne i Hercegovine i trenutno su Sarajevo, Bihać i Tuzla gradovi koji su najviše pogođeni migrantskom krizom.U ovoj informaciji se dodaje da su enormnim prilivom migranata ugrožena ljudska prava građana Bosne i Hercegovine, ali i migranata.

"Evidentno je da migranti koji dođu na područje Tuzle budu dovezeni sa područja graničnog prijelaza između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine i to najčešće organizovano. Trenutno stanje karakteriše često vrlo agresivno ponašanje migranata koji se nalaze na području Tuzle, ali i drugih gradova Bosne i Hercegovine gdje su prisutni. Gotovo svakodnevno svjedočimo vršenju krivičnih djela od migranata koje postaje sve masovnije i dovodi do stanja anarhije u kome život građana postaje nepodnošljiv", ističe se u informaciji koju će razmatrati vijećnici.

Pod dosad počinjena krivična djela u ovoj informaciji se navodi krađa novčanika na Panonskom jezeru u Tuzli, krađe torbe i novčanika kod Robne kuće Omega, međusobni obračun i tuča migranata na Trgu slobode, prosjačenje i ometanje slobode kretanja građana Tuzle na više različitih lokacija, praćenje mlađih osoba ženskog spola na području Tuzle, kao i lažno predstavljanje i prikrivanje ličnih dokumenata te druga krivična djela koja se svakodnevno evidentiraju.

"Navedeno ponašanje migranata dovodi u pitanje osnovna prava na sigurnost i slobodu kretanja građana Tuzle. Pored navedenog za očekivati je i probleme, s obzirom da se radi o osobama koje često borave u nehigijenskim uslovima i pojavu određenih zaraznih bolesti, što u konačnom dovodi u pitanje i sigurnost javnog zdravlja građana Tuzle", upozorava se u informaciji.Kako se dalje ističe, prema dostupnim informacijama, migrante u Bosnu i Hercegovinu dovozi organizovana mreža krijumčara, na način da migranti krijumčarima daju velike svote novca kako bi ih prebacili do zemalja Evropske unije.

"Međutim, nakon ilegalnog ulaska u Bosnu i Hercegovinu, oni ostaju ovdje, izvarani, jer ne mogu proći u zemlje Evropske unije, kako su im to krijumčari obećali. Radi se o organizovanom kriminalu koji obuhvata ilegalni prelazak granice i ulazak u Bosnu i Hercegovinu, transport do odredišta na području Bosne i Hercegovine (Bihać, Tuzla, Velika Kladuša i slično) i obezbjeđenje smještaja za migrante. Sve to uz veoma visoke iznose novca koji migranti plaćaju. Krijumčarenje migrantima je postalo vrlo unosan biznis i pojedinci i grupe na tome zarađuju ogromne svote novca, a postoji osnovana sumnja da to vrlo često rade u saučešništvu sa građanima koji, pod okriljem humanitarnog rada, za koji nisu registrovani, ostvaruju velike zarade. Nesporno je da se radi o krivičnom djelu krijumčarenje ljudima", naglašava se.

Ističući da su migranti žrtve krijumčara i žrtve nadležnih organa koji nesavjesno obavljaju službu i omogućavaju krijumčarima da se na migrantima bogate i zarađuju ogromne svote novca, vršeći krivična djela iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u prijedlogu mjera se navodi da je neophodno da nadležni organi u našoj zemlji poduzmu aktivnosti u cilju prekida svih lanaca ilegalnog ulaska migranata na naš teritorij i hitno procesuiraju sve izvršioce i saučesnike u vršenju krivičnih djela krijumčarenja ljudima (migrantima) i to sa maksimalnim zaprijećenim kaznama saglasno Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

"Da svi organi na nivou države koji su, saglasno važećim propisima, nadležni za ovu problematiku, poduzmu sve mjere kako bi se obezbijedio smještaj za migrante u migrantskim centrima koji bi se nalazili izvan područja gradova te na taj način uspostavila kontrola i nadzor nad ovim grupama ljudi, a kako se dalje ne bi produbljavala kriza koja već postoji. Adekvatnom zaštitom i smještajem
ovih osoba koje su trenutno zatečene na području Bosne i Hercegovine obezbjeđuje se viši stepen sigurnosti i osnovnih prava građanima Bosne i Hercegovine koji su žrtve ove migrantske krize", kaže se.Imajući u vidu činjenicu da se u blizini graničnih prijelaza prevoze velike grupe migranata koji nakon što dođu na područje općina Sapna i Kalesija budu dovezeni u Terenski ured Službe za poslove sa strancima BiH u Tuzli, u prijedlogu mjera se navodi da je potrebno formirati mobilne timove ili odjeljenja u spomenutim općinama.

Kao zadnja mjera o kojoj će raspravljati vijećnici u Tuzli 27. juna je navedeno da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, u saradnji sa nadležnim organima, pronađu lične dokumente i isprave kako bi utvrdili stvarni identitet migranata te da stave pod kontrolu i nadzor ponašanje migranata koji se već nalaze na području Tuzle.

Cjelokupnu informaciju s prijedlogom mjera, a koja će se naći pred gradskim vijećnicima Tuzle možete pogledati u galeriji.
Prijavi grešku


Komentari (259)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...