Disciplinski postupak
107

Mediji izbačeni sa ročišta policajcima koji su govorili o lošoj situaciji u MUP-u KS: Prekršen zakon

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
MUP KS je proveo istragu protiv policijskih službenika Viktora Ćatića i Amira Bašića zbog javnog istupanja o stanju u sarajevskoj policiji te je pokrenut disciplinski postupak. Tim povodom je danas trebalo biti održano ročište, no zbog izbacivanja medija, došlo je do komplikacije.
Policajci su prije nekoliko mjeseci izašli u javnost s informacijama o lošem stanju u sarajevskoj policiji. Prvo je Bašić kazao kako već sedam godina nose iste uniforme i obuću, a zatim je i Ćatić iznio nekoliko svojih informacija. To je rezultiralo prvo istragom, a zatim i pokretanjem disciplinskog postupka.

Kao razlog disciplinskog postupka je navedeno "istupanje u javnost bez saglasnosti policijskog komesara".

Jedno ročište, na kojem je dozvoljeno prisustvo javnosti je već održano, no danas medijima nije dozvoljeno da prisustvuju

Predsjednik komisije Bensad Efendic je tražio od fotoreportera Klix.ba da napusti ročište, a tome se usprotivio advokat odbrane jer ne postoji zakonsko uporište za takav postupak. Ročište je nastavljeno bez medija, ali je ubrzo prekinuto jer je odbrana tražila izuzeće predsjednika komisije.

Advokat Nakić Alen je kazao da se ovim vrši pritisak kako mediji ne bi mogli objektivno izvještavati o slučaju.

"Nakon što je predsjednik disciplinske komisije apsolutno nezakonito iz nazočnosti u raspravi isključio novinara Klix.ba i na taj način spriječio da javnost bude objektivno informirana o načinu vođenja postupka, odbrani nije preostalo ništa drugo nego da podnese zahtjev za njegovo izuzeće", kazao je Nakić.

Objašnjava da je bilo potrebno obavijestiti sve učesnike u predmetu ukoliko je javnost isključena sa suđenja.

On navodi i da su ovime prekršena prava policajaca na nepristrasan sud i da ovakvo ponašanje govori da se ne može očekivati da će biti vođen pravičan postupak.

Inače, u slučaju izuzeća predsjednika komisije ili predsjednika sudskog vijeća na zahtjev odbrane ili tužilašta, postupak bi trebalo vratiti na početak.