BiH
0

Magazinović-Pavloski: Izborni proces učiniti poštenijim

Klix.ba
Predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i član delegacije Parlamenta Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Saša Magazinović primio je u posjetu Tonija Pavloskog, vršioca dužnosti šefa misije Vijeća Evrope u Bosni i Hercegovini.

Magazinović i Pavloski su razmjenili mišljenje o rezultatima nedavno okončanih izbora, ali i o samoj demokratičnosti izbornog procesa, te o neregularnostima koje prate izbore u Bosni i Hercegovini regiji.

Tom prilikom Magazinović je istakao da je SDP zadovoljan ostvarenim ukupnim rezultatom koji u sebi sadrži i povećanje broja glasova u odnosu na prethodne izbore, ali i povećanje broja načelničkih pozicija u odnosu na one koje je SDP imao prije samih izbora.

U razgovoru je konstatovano da je veoma važno unaprijediti izborni proces sa aspekta sigurnosti i kredibiliteta biračkog procesa kako bi zaista mogli konstatovati da su izbori prošli pošteno, u fer i demokratskoj atmosferi, te da zvanični rezultati odražavaju volju glasača, a ne onih koji broje glasove ili političkih moćnika i drugih koji na različite načine kupuju izbornu volju glasača.

Sagovornici su osudili dodjelu priznanja Narodne skupštine RS ratnim zločincima, složivši se da stalni pogled okrenut u prošlost ne može donijeti budućnost i prosperitet, a posebno to ne može biti moguće glorificiranjem osoba koje je međunarodni sud pravde osudio za najteže zločine. U Bosni i Hercegovini koja je aspirant za članstvo u EU, ako su političari iskreni da žele zemlju voditi tim pravcem, moraju se poštivati i univerzalne vrijednosti moderne Evrope.

Magazinović koji je i član međunarodne Parlamentarne alijanse za borbu protiv govora mržnje, informisao je Pavloskog o sankcijama za govor mržnje koje je Centralna izborna komisija izrekla političarima za govor mržnje u toku kampanje, te je to ocijenio kao simboličan, ali veoma važan potez CIK-a, te jaku poruku da dolazi vrijeme kada se neće moći nekažnjeno koristiti govor mržnje, te na taj način destabilizirati državu i manipulisati građanima.

Ovaj je susret bio prilika da se razgovara i o javnim događajima koji će Vijeće Evrope u saradnji sa Parlamentarnom skupštinom BiH u narednom periodu organizovati u Bosni i Hercegovini kako bi se unaprijedila borba protiv govora mržnje.