Bez dogovora
10

Ljekari u USK štrajk započinju 20. novembra

Piše: M. Ć.
Kantonalna bolnica Bihać (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kantonalna bolnica Bihać (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Unsko-sanskog kantona stupit će u generalni štrajk u ponedjeljak 20. novembra, potvrdio je za Klix.ba Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata.

Prema njegovim riječima, predstavnici Sindikata i Ministarstva zdravstva USK održali su danas pregovore i pokušali usuglasiti stavove, međutim nije pronađeno rješenje.

"Nismo mogli pristati na ponižavajuće uslove za kolektivni ugovor Ministarstva i prekinuli smo pregovore. Ponuđena nam je ponižavajuća satnica od 2,14, a do sada je iznosila 2,0. To je mizerna ponuda, kao i da ostane isti fond sati i da se sukcesivno povećava. Ni na to nismo pristali. Mi tražimo satnicu od 2,35 i ne mislimo da je to puno, jer je u Kantonu Sarajevo već usvojena i potpisana satnica od 2,60. Dakle, naši zahtjevi nisu nerealni niti neostvarivi", rekao je Kurtagić.

On je istakao da ne zna hoće li biti još pregovora Sindikata sa Ministarstvom do 20. novembra, ali je napomenuo da će se štrajk definitivno ispoštovati zbog odluke Skupštine i Upravnog odbora Sindikata koji su dali zeleno svjetlo za njegovo održavanje, ali i zbog činjenice da ih na štrajk obavezuje odluka Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, kao i činjenica da je štrajk već započeo u nekim drugim kantonima.

"Mi smo pokazali širinu i nismo htjeli odmah stupiti u štrajk, no nažalost ne vidimo nikakvog napretka u pregovorima", dodao je Kurtagić.

Podsjećamo, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH stupio je 6. novembra u generalni štrajk u kojem učestvuje devet kantona. Sindikat zahtijeva potpisivanje federalnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, a štrajk će se provoditi do ispunjenja zahtjeva.