BiH
24

Ljekari Kantona Sarajevo iznijeli primjedbe na dokument o reformi zdravstva

FENA
(Foto: FENA)
Ljekarska komora Kantona Sarajevo organizirala je danas redovnu izvještajnu godišnju skupštinu na kojoj su prezentirani rezultati rada u protekloj godini, a predsjednik Komore Fahrudin Kulenović kazao je da je sve rađeno u svrhu poboljšanja položaja pacijenata i ljekara.

Kako je istaknuo, Ljekarska komora organizacija je koja ima autonomnost i predstavlja samoregulaciono tijelo, a upravo to se mora sačuvati uz ocjenu da je samostalnost organizacije u protekloj godini narušena.

S njim se složio i predsjednik Upravnog odbora Komore Dragan Stevanović koji smatra da je tome doprinijelo uticaj politike na zdravstveni sektor.

No, s načinom rada ove komore ne slažu se delegati Skupštine koji dolaze iz Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo te su zatražili održavanje vanredne sjednice i nove izbore rukovodstva Komore.

Oni na to imaju pravo budući da je 51 delegat od 100, koliko ih čini Skupština, upravo uposlenik Kliničkog centra, a traže promjenu rukovodstva, ali na način da te dužnosti obavljaju ljudi koji će se zalagati za unapređenje zdravstvenog sistema.

Šef Klinike za anesteziologiju i reanimaciju Kliničkog centra Ismet Suljević podvukao je da je Komora tokom proteklog perioda neaktivna kad je u pitanju rješenje problema koje ima zdravstvo u cjelini, smatrajući da upravo Komora treba dati odgovore na te probleme i na stagnaciju razvoja ovog sektora.

"Zdravstvo je u krizi, na to sam i ranije ukazivao, međutim, nisam naišao na razumijevanje", naglasio je Suljević izražavajući nadu da će se to promijeniti te da će se uspjeti napraviti nešto što će biti na čast ljekara i pacijenata.

Zamolio je sve političke dužnosnike da ne utiču na rad zdravstva, ocjenjujući da kada god se "politika miješala u struku" rezultati nisu bili dobri.

Tokom sjednice predstavljeni su rezultati javne rasprave provedene o dokumentu koji su ljekari nazvali kapitalnim, a tiče se reforme zdravstva i reorganizacije zdravstvenih ustanova u Kantonu Sarajevo. Suljević ističe da ljekari moraju imati jasan stav o tome u svrhu razvoja, a ne nazadovanja zdravstva.

Iako su svi učesnici javne rasprave, održane prije sjednice skupštine, podržali potrebu donošenja ovog dokumenta, izražena je bojazan da javni sektor zdravstva neće biti dovoljno zaštićen u odnosu na privatni sektor.

Naglašeno je i da u narednim koracima moraju postojati osnovni podaci o zdravstvenom stanju stanovništva koji trebaju biti osnova za svako planiranje javnog sektora u zdravstvu, uz isticanje da se ranjive kategorije moraju zaštititi kada se uđe u reorganizaciju zdravstvenih ustanova.

Učesnici u raspravi posebno su istaknuli da se iz predloženog dokumenta, u čijoj izradi tvrde da nisu učestvovali, ne vidi da li će i u budućnosti svi postojeći zdravstveni prostori ostati u funkciji javnog zdravstva, na čemu posebno insistiraju.

Sve ove primjedbe bit će, najavljeno je danas, dostavljene Ministarstvu zdravstva Kantona Sarajevo.