BiH
24

Ledeno jutro širom BiH: Na Bjelašnici -27, u Neumu -6

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Bjelašnica jutros (Foto: Ski.ba)
Zima ovih dana itekako pokazuje svoje zube, a narandžasto upozorenje zbog opasnih hladnoća i jakih do olujnih udara vjetra na snazi za cijelu zemlju sve do 8. januara.

Jutros u 8 sati u našoj zemlji najhladnije je bilo na Bjelašnici gdje je izmjereno -27 stepeni celzija, dok je u Han Pijesku -20, a na Ivan Sedlu i Sokocu -18. Tek stepen topije je u Banjoj Luci, Bugojnu i Tuzli.

U Sarajevu je, prema podacima Federalnog hidrometeorološlog zavoda -16, a u Mostaru -8. Stanovnici jedinog bh. grada na moru probudili su se na nimalo ugodnih -6 stepeni celzija.

Prognoze kažu da će se hladna fronta zadržati i naredna tri dana, s tim da će najhladnije biti u noći sa subote na nedjelju kada će jutarnje temperature pasti i do -24 na planinama i visoravnima, a u nedjelju dnevna ni na jugu neće prelaziti tri stepena.

I ponedjeljak i utorak bit će praćeni oblačnim vremenom, slabim snijegom i minusima.

Iz BIHAMK-a obavještavaju da je zbog snježnih nanosa i dalje potpuno obustavljen saobraćaj na putevima Tomislavgrad-Prozor i Rakitno-Blidinje, dok je na području cijelog Livanjskog kantona zabranjen saobraćaj za vozila preko 7,5 tona.

Na autoputu A-1 Zenica-Tarčin saobraća se uz ograničenje brzine od 60 km/h.