Očajni zaključci
57

Lars-Gunnar Wigemark: BiH nazadovala u oblasti temeljnih prava i drugih oblasti

Piše: I. Č.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Evropska komisija danas je objavila Paket proširenja u kojem se procenjuje stanje u zemljama koje nastoje da se pridruže EU, a šef Delegacije Evropske unije Lars-Gunnar Wigemark obrazložio je zaključke kazavši da BiH nije napravila nikakav napredak kad je riječ o temeljnim pravima, slobodi izražavanja i reformi uprave.

Wigemark je kazao da je Bosna i Hercegovina postigla određeni napredak u vladavini prava, ali da ima određenog nazadovanja kad je riječ o temeljnim pravima.

"Ima određenih nazadovanja, a ona se odnose na rasprave u Parlamentu u vezi s Zakonom o krivičnom postupku. Smatramo da je mogućnost adekvatne borbe protiv organizovanog kriminala jedan od međunarodnih standarda", istakao je Wigemark.

Dodao je da postoje drugi mehanizmi koji bi omogućili efikasnost borbe protiv organizovanog kriminala.

"Sa svoje strane izražavamo zabrinutost da bi se mogao ostvariti nazadak. Ako se sjetimo izvještaja prije 18 mjeseca nazadak je zabilježen samo iz oblasti medija", kazao je Wigemark, dodavši da se to sada pogoršalo.

Istakao je da u Bosni i Hercegovini, kad je riječ o slobodi izražavanja, nije postignut nikakav napredak.

"U kontekstu temeljnih prava i vladavine prava također bih spoemenuo nazadak. Predstavnički dom bi trebao razmotriti prijedloge koji su u proceduri, a koje dolaze iz različitih opcije. Nije tajna da postoje sukobi između različitih interesa", naveo je Wigemark.

Upozorio je da kad je riječ o reformi uprave nije zabilježen nikakav napredak.

"Ako govorimo o reformi javne uprave, govorimo o reformi birokratije. Ona je najglomaznija u regionu. Takva uprava može onemogućiti građane da uživaju adekvatne usluge za koje plaćaaju poreze", rekao je Wigemark.

Dodao je da u privredi i ekonomskom razvoju ima određenog napretka, ali da vladavina prava u zemlji za rezultat ima neodlučnost kod određenog broja investitora.

"Druga pitanja tiču se sistema obrazovanja, nedovoljnim investicijama u istraživanja što naposljetku utječe i na ekonomski razvoj", upozorio je šef Delegacije EU.

Napomenuo je da se još uvijek vide politički pritisak i zastrašivanja novinara.

"Još uvijek su prisutni elementi samocenzure. Potom sistem javnih emitera. Oni su politizirani, što je nama kao EU ipak neprihvatljivo. Također postoji problem u vezi s finansiranje javnih emitera", zaključio je Wigemark.

Prema njegovim riječima, detaljniji analitički izvještaj još uvijek nije usaglašen, a bit će biti objavljen kasnije.

"Na domaćim je vlastima da osiguraju i svoj doprinos u ovim analizama. Znamo da je desetine hiljada stranica odgovora dostavljeno. Pored popratnih pitanja ima i drugih aktivnosti, gdje stručnjaci iz različitih oblasti analiziraju situaciju u sektoru za koji su specijalizirani", kazao je Wigemark.

Istakao je da ima prelimininarni memorandum, ali da nije u mogućnosti da ga dostavi.