Zahvala EU zvaničnicima
51

Krišto pisala Michelu: Danas je Vijeću ministara službeno dostavljen prijedlog izmjena izbornog zakona

M. G.
Borjana Krišto i Charles Michel
Borjana Krišto i Charles Michel
Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je rano jutros pismo s izrazima zahvale predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu i svim premijerima 27 država članica Evropskog vijeća u povodu odluke o otvaraju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

U pismu je istakla da je Bosna i Hercegovina nakon podnošenja zahtjeva za članstvo 2016. godine, te dobivanjem statusa kandidata 2022. godine, službenim otvaranjem pregovora načinila značajan iskorak prema daljnjim reformama.

Naglasila je da i je ovo historijski trenutak koji simbolizira ključni pomak na daljnjem putu evropskih integracija te da predstavlja potvrdu i priznanje rada institucija na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kazala je kako su uzajamna odlučnost i napor rezultirali postizanjem potrebnog stupnja usklađenosti sa zahtjevima i kriterijima koje je postavila Evropska unija.

"Svjesni smo da svaki napredak u BiH uvelike ovisi o jačanju i unapređenju međusobnog povjerenja, unutrašnjem dijalogu i konsenzusu legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda u BiH. U vremenu pred nama ostajemo jasno i nedvojbeno opredijeljeni vrijednostima i ciljevima na kojima se temelji Evropska unija te privrženi daljem jačanju regionalne saradnje u okviru postojećih inicijativa na principima dobrosusjedstva, jačanju političkog dijaloga, mira i stabilnosti u regiji“, istakla je Krišto u svom pismu.

Kazala je kako je lično zadovoljna, ali i ponosna činjenicom kako smo u ovom iscrpnom i zahtjevnom procesu provođenja nužnih i potrebnih reformi uspjeli očuvati 100 posto usklađenosti s vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a. Istakla je kako će u sljedećim danima fokus biti na usvajanju preostalih zakonskih prijedloga i drugih obveza.

Krišto je kazala da među ključnim obvezama posebno želi istaći zakon o sudu Bosne i Hercegovine i zakon o zaštiti ličnih podataka, koji su tehnički spremni za usvajanje, te izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje su upravo, na ovaj ključni datum za našu zemlju, službeno dostavljene Vijeću ministara Bosne i Hercegovine u daljnju proceduru.

Na kraju pisma predsjedavajuća je izrazila uvjerenje kako će EU i dalje nastaviti pružati punu potporu kompromisima i rješenjima koja su isključivo rezultat rada nadležnih institucija u BiH, te uz odlučnost za jednako uspješan nastavak zajedničke saradnje.