Obraćanje medijima
91

Krišto nakon sastanka s Varhelyiem: Dobili smo signal da je BiH mjesto u EU

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi boravi u Sarajevu, gdje s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto dopredsjedava Političkim forumom na visokom nivou.

Političkom forumu prisustvuju članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici klubova oba doma PSBiH, premijeri entiteta, kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko distrikta BiH.

Krišto je na početku obraćanja iskazala zadovoljstvo što je imala priliku da ugosti komesara Varhelyia zajedno sa članovima parlamentarne skupštine, ali i predsjednicima entitetskih vlada.

Govoreći o Političkom forumu rekla je da smatra da forum i dijalog koji je prisutan poštujući ustavnu strukturu predstavlja pravi način i signal kao BiH treba raditi.

"Današnjim dijalogom BiH je iskazala spremnost za evropske integracije. Na ovom forumu smo dobili signal od EU da je BiH mjesto u EU i da je ona dio integracijskih procesa", istakla je Krišto.

Naglasila je da je BiH spremna ispuniti uslove koji su pred nju postavljeni na putu prema članstvu.

"Danas smo vidjeli spremnost svih političkih aktera za spremnost za integracijske procese. Iskazana je spremnost da mi to radimo zbog nas, zbog napretka u BiH i kretanja u EU", rekla je Krišto.

Dodala je da je i EU iskazala spremonost da na tom putu pomogne BiH u finansijskom i stručnom smislu.

"Danas smo prošli kroz ono što je i dalje naš fokus, kao Vijeća ministara tako i drugih razina vlasti, na ispunjavanju naših osam preporuka, načelno smo usaglasili vrstu dinamike koju trebamo usvojiti kroz Koordinacijski mehanizam. Nadam se da će to tijelo biti sazvano u narednih mjesec dana", kazala je Krišto.

Na kraju je istakla da je današnji sastanak bio konstruktivan jer su svi sudionici iskazali optimizam.