O rezervnom sastavu
13

Kratina: Na insistiranje Kluba DF i GS sazvana vanredna sjednica Parlamenta FBiH

Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Na insistiranje Kluba zastupnika DF- GS prikupljeno je minimalno dvadeset potpisa za održavanje vanredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će se razmatrati "Usložnjavanje sigurnosne situacije u oblasti unutrašnje sigurnosti a u vezi sa aktivnostima na uspostavi rezervnog policijskog sastava entiteta RS.

Kako je kazala Alma Kratina, šefica Kluba zastupnika DF i GS-a u Parlamentu FBiH, inicijativu za održavanje sjednice potpisali su zastupnici Kluba DF i GS te zastupnici SDA.

"Ostali su se ostali zastupnici oglušili, očito smatrajući da sazivanje vanredne sjednice Parlamenta FBiH uopće nije potrebno, te ocjenjujući da je takva inicijativa ni manje ni više nego bespotrebno dizanje tenzija. Međutim, mi u DF-u i dalje ostajemo pri stavu da se mora popuniti nedostajući aktivni sastav policije u Federaciji", kazala je Kratina.

Ističu da su sličan odnos prema sazivanju vanredne sjednice na kojoj će se razmatrati Rezolucija Zastupničkog doma Parlamenta FBIH povodom presude MRMKS (Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove) Radovanu Karadžiću, koju su zatražili klubovi DF-GS i SDA, demonstrirale druge političke partije.

"Zahtjev za uvrštavanje ove tačke dnevnog reda na vanrednu sjednicu ponovo je primljen sa rezervom i brojnim primjedbama naročito od SDP-a i Naše stranke. Nama u DF-u i GS-u nije jasno zbog čega neke stranke iskazuju indolentnost i nezainteresovanost za ove teme. Ipak, uprkos svemu na naše insistiranje na vanrednoj sjednici će se raspravljati o obje inicijative", kazala je Kratina.