Razgovor s medijima
481

Konaković: Zbog toga što jedna stranka nije u vlasti neki bi da nas okrenu prema Putinu

V. K.
Elmedin Konaković (Foto: I. L./Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na dosadašnji rad te učešće na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.
Na početku konferencije, Konaković se osvrnuo na odlazak u Tursku i sastanak sa šefom turske diplomatije Mevlutom Cavusogluom.

"Naš odlazak u Tursku je bilo teško putovanje. Naša namjera da se sretnemo sa Cavusogluom bila je planirana za mart, tačnije na Diplomatskom forumu u Antaliji, ali zbog situacije osjetili smo potrebu da obiđemo mjesto stradanja i da se uvjerimo u te strašne slike. Nosimo posebne emocije koje je ljudskom mozgu teško prihvatiti. Hvala svima koji su otišli da spašavaju živote. Uradili su vrhunski posao. Ostala je mrlja zbog nekoordiniranog slanja jedinica", rekao je Konaković.

Osvrnuo se i na posjetu Hatayu koji je naročito pogođen zemljotresom.

"Nakon razgovora, bio sam u Hatayu, gdje je smješten dio naših snaga. Ljudi iz GSS-a rekli su kako imaju administrativne probleme u svom funkcionisanju i već smo pokrenuli tu priču na nivou FBiH i kantona kako bismo riješili njihov status i administrativni problem", ističe Konaković.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

Poslije Turske, Konaković je učestvovao na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

"To je mjesto gdje se u jednom trenutku nalazi veliki broj svjetskih lidera. To je mjesto gdje se raspravlja o važnim temama i vraćamo se iz Minhena vrlo zadovoljni. Obavili smo veliki broj sastanaka sa najjačim svjetskim silama. Nosim impresiju kako BiH lagano dolazi u fokus svih onih koji su važni. Nosim žal što diplomatija BiH nije radila to kontinuirano. Obavezali smo se da ćemo biti prisutni na mjestima gdje se donose važne odluke", mišljenja je Konaković.

Osvrnuo se i na razgovore koje je obavio u Minhenu sa nizom svjetskih zvaničnika.

"Razgovarali smo sa ministricom vanjskih poslova Njemačke Annalenom Baerbock. Dobili smo uvjerenje da je Njemačka jedan od najvažnijih partnera. Razgovarali smo i sa ministrima Španije, Švedske, Austrije, Francuske, Velike Britanije, generalnom sekretarkom OSCE-a, ministrom Nizozemske kao i sa kolegama iz Srbije i Hrvatske", pojasnio je.

Ističe kako se iz Minhena vratio sa mnogo više optimizma nego ranije.

"Vratio sam se iz Minhena sa puno više eurooptimizma nego ranije. Ovo je momenat koji se BiH nažalost dešava zbog agresije na Ukrajinu. Na takav način smo dobili ponovo fokus i kandidatski status za EU. Ovo je momenat koji moramo iskoristiti i još jedna u nizu raskrsnica. Na prethodnim smo pogrešno skretali", mišljenja je šef bh. diplomatije.

Nakon povratka iz Minhena, Konaković je naglasio kako ga je u BiH sačekala proruska ofanziva i to iz stranke koja nije ranije pokazivala takav smjer djelovanja.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Sačekala me proruska ofanziva čak i od onih koji su se zalagali za euroatlantski put. Dočekale su me izjave kako bismo se trebali okrenuti Kini i Rusiji. Ljude koji su pomagali BiH pretvaramo u neprijatelje. Pitam javno sve one koji to rade. Ko su naši prijatelji? Postoji li agenda koji se mi pod ručnom kočnicom okrećemo za 180 stepeni i šta to znači? Zbog toga što jedna stranka nije na vlasti mi bismo trebali potražiti spas u Putinovom režimu", rekao je Konaković.

Naglašava kako bi takva promjena kursa bila velika greška.

"Šta bi značilo da mi u našim aktima počnemo put prema EU mijenjati putu prema Aziji. To je važno političko pitanje koje ne smatram vriskom samo što neko nije vlast", ističe on.

Tokom razgovora u Minhenu, Konaković se osvrnuo i na sesiju koja se odnosila na Zapadni Balkan.

"Važan segment u Minhenu bila je sesija o Zapadnom Balkanu. Bila je prilično zatvorena. Jako mali broj medija bio je prisutan. Na njoj su bili lideri Zapadnog Balkana. Fokus plenuma bio je na pregovorima između Srbije i Kosova. Lajčak je pokazao dozu optimizima i govorilo se da bi se u narednim sedmicama u Briselu trebalo riješiti to pitanje. Nisam optimističan. Moram primijetiti slike u kojima su i Scholz, Macron i Blinken stavili fokus baš na to pitanje. Na tom sastanku smo jasno poručili da nikome ne pada na pamet da nas veže za neke trgovine između Kosova i Srbije i dobili smo uvjerenje da do toga neće doći", rekao je ministar vanjskih poslova BiH.

Za razliku od nekih ranijih sastanaka, šef bh. diplomatije poručio je kako BiH prvi put nije bila najgora na nekom sastanku.

"O nama se govorilo nakon dugo vremena u pozitivnom svjetlu. Brzo usvajanje budžeta, formiranje Vijeća ministara. Prvi put smo stavljeni u poziciju blagog optimizma. Mogu reći da nam na momente laska, ali prava iskušenja nam tek dolaze", naglašava Konaković.

Na kraju konferencije, Elmedin Konaković je najavio kako će u narednim danima održati sastanke sa zvaničnicima u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji.

"Putujem u Hrvatsku gdje ću se sastati sa Milanovićem, Plenkovićem i Grlić Radmanom. Nakon toga odlazim u Crnu Goru na sastanke sa Abazovićem i Đukanovićem. Sastat ćemo i sa zvaničnicima u Srbiji, Ivicom Dačićem i Anom Brnabić. Imamo i usmeni dogovor za sastanak sa Aleksandrom Vučićem", zaključio je ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.